Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníkovou roládu | recept

04. Prosinec 2019

Perníková roláda | recept. Zkuste místo obligátní nedělní bábovky upéct něco jiného. Připravte si třeba roládu s perníkovou chutí. Recept na perníkovou roládu je snadný, množství surovin se odměřuje na lžíce a krém na plnění můžete zvolit pokaždé jiný. Perníková roláda je vynikající ke kávě či k čaji, nebo skvěle poslouží jako chutné a rychlé pohoštění pro návštěvu.

Co je potřeba

Roláda na obrázcích je pečená na plechu o rozměrech 37 x 27 cm. Na jiný rozměr si potřebné ingredience snadno přepočítáte.

  • 5 vajec
  • 5 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 5 PL cukru
  • 2 PL kakaa
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • 1 kávová lžička skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • trochu mletého badyánu
  • (skořici, badyán a hřebíček lze nahradit perníkovým kořením)
1

Nejprve si oddělíme bílky a žloutky. Žloutky prozatím odložíme stranou a z bílků vyšleháme pevný sníh. Při otočení nádoby dnem vzhůru nesmí správně ušlehaný sníh vypadnout.

2

V jiné misce si připravíme veškeré suché přísady – mouku, cukr, kakao, koření a pečivový prášek. Společně všechno dobře promícháme.

3

Do ušlehaného sněhu přidáme odložené žloutky a sypkou směs. Ušleháme těsto, které vylijeme na plech vyložený pomaštěným papírem na pečení. Těsto se z mastného papíru snadno sloupne.

4

Korpus na roládu upečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Asi po 10 minutách bude těsto upečené. Okamžitě po vyjmutí z trouby zavineme roládu (i s papírem).

5

Ze smotané rolády odloupneme část papíru, aby mohla unikat horká pára a těsto nekleslo. Korpus necháme vychladnout a připravíme si krém na plnění. Krém může být máslový s pudinkem, krupicový s pudinkem, arašídové máslo s rumem, karamelizované Salko s máslem, tvarohový krém, záleží na vaší chuti. Recept na vynikající krém, který se hodí i k plnění rolád naleznete zde: Jak udělat krém na plnění dortů nebo curkoví | recept na krém ze Spekulek.

6

Studenou roládu rozvineme a potřeme krémem. Krém naneseme na celou plochu, jen konec, který se zavine naposled, necháme volný. Při stáčení se krém shrne a zaplní celou plochu. Roládu lehce potřeme zbylým krémem a obalíme v kokosu nebo ji polijeme čokoládovou polevou. Ať vám chutná!

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…