Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct roládu z mletého masa v bramborovém kabátku | recept

Jak upéct roládu z mletého masa v bramborovém kabátku | recept. Jídla z mletého masa ráda vařím a ještě raději zkouším nové recepty. I tento měl v mojí kuchyni premiéru. Oproti originálu doporučuji bramborové těstíčko okořenit česnekem a sýr zvolit uzený. Pokrm bude mít výraznější chuť. Mleté vepřové maso volte raději méně tučné z plece, popř. namíchejte maso z plece a kýty. Podávejte teplé se zeleninovou přílohou i studené s chlebem.

Co je potřeba

  • 1000 g mletého vepřového masa z plece
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • sůl
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • 100 g strouhaného sýra
  • 5–6 větších brambor
  • 1 vejce
  • mletý černý pepř 
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sádlo na potření
1

Mleté maso z vepřové plece promíchejte se strouhanou cibulí, hořčicí, solí, vejcem a strouhankou. Strouhanku lze v tomto receptu nahradit rozmixovanými ovesnými vločkami. Důkladně směs propracujte, aby vznikla homogenní kašovitá hmota.

2

Na navlhčenou potravinovou nebo mikrotenovou folii ze směsi vytvarujte zhruba centimetr silný plát.

3

Maso posypte částí strouhaného tvrdého sýra. Sýr zvolte dle vlastního výběru, doporučuji uzené sýry, dodají roládě zajímavou chuť. Na sýr položte plátky šunky tak, aby se částečně překrývaly. Posypte zbytkem sýra a roládu pevně zaviňte. Dobře ji utěsněte, aby při pečení sýr nevytékal.

4

Brambory oloupejte a rozstrouhejte na hrubším struhadle na nudličky. Osolte, podle chuti okořeňte pepřem, přidejte vejce, mouku a vařečkou vymíchejte těstíčko. Jestliže přidáte mletý sušený nebo čerstvý prolisovaný česnek, směs bude chutí hodně podobná bramboráku.

5

Na pečicí plech položte papír na pečení a urovnejte na něj část bramborové hmoty přibližně stejné velikosti, jako je roláda. Přeneste na něj roládu a zakryjte zbytkem brambor. Brambory rukama přitlačte, aby neopadaly.

6

Předehřejte troubu na 180 °C a pekáč s roládou do ní vložte. Pečte přibližně 50 minut až hodinu. Povrch musí zezlátnout. Před koncem pečení povrch potřete sádlem, aby bramborový obal nebyl příliš vysušený, ale hezky křupavý.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.