Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept

Jak upéct slaný koláč s vinnou klobásou a karamelizovanou cibulí | recept. Vinná klobása se uplatní v kuchyni nejen o Vánocích nebo Velikonocích, kdy se konzumuje nejčastěji, ale i kdykoli jindy. Je mnoho a mnoho receptů a troufám si tvrdit, že chutná skvěle v každém z nich. Na našich stránkách jich také máme několik a rozhodně stojí za vyzkoušení. Dnešní slaný koláč je původem od našich polských sousedů a recept je hodně oblíbený. Zkuste ho i vy podle následujícího postupu.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 85 g studeného másla
  • 50 ml ledové vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 300 g vinné klobásy
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 velké cibule
  • 50 g strouhaného sýru 
  • 50 g plísňového sýru
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 30 g oleje nebo ghí
  • 2 –3 lžičky balsamikového octa
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • lžička mletého bobkového listu
  • lžička mletého nového koření
  • trochu mletého pepře
  • sůl
  • pažitka nebo cibulová nať
1

Promíchejte hladkou mouku se solí, nastrouhejte nebo nakrájejte na lístečky studené máslo a propracujte dohromady. Vznikne drobenka, která se dá připodobnit k mokrému písku.

2

Přidejte hodně studenou vodu a vypracujte těsto. Správně zhotovené se vůbec nelepí.

3

Udělejte kouli, zabalte ji do folie, která zabrání vysychání a odložte do chladničky na jednu hodinu.

4

Cibuli rozkrojte na poloviny a nakrájejte na proužky. Rozehřejte tuk a cibuli osmahněte dožluta. Zasypte cukrem a nechte zkaramelizovat, trvá to jen chvilku, pozor, ať ji nepřipálíte, byla by hořká. Zastříkněte balsamikovým octem, odstavte a nechte vystydnout.

5

Vychlazené těsto rozválejte do koláčové formy a vytáhněte do stran – vytvoříte okraje. Vidličkou na několika místech těsto propíchněte. Korpus vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 °C. Pak vyjměte, ale troubu nevypínejte.

6

Na předpečený korpus rozložte karamelizovanou cibulku po celé ploše.

7

V misce promíchejte vejce se strouhaným sýrem a smetanou. Směs osolte a okořeňte muškátovým oříškem a pepřem.

8

Polovinu smetanovo-sýrové směsi rozetřete na cibuli. Položte na ni vinnou klobásu do spirály. Klobásu předem krátce povařte – zalijte ji studenou vodou, přidejte bobkový list a nové koření. Desetiminutový mírný var postačí.

9

Klobásu pokryjte druhou polovinou smetanovo-sýrové směsi a posypte rozdrobeným modrým plísňovým sýrem.

10

Vložte zpět do trouby, zvyšte teplotu na 220 °C a zapečte. Povrch zhnědne, ale náplň bude stále měkká, ztuhne až při chladnutí. Před podáváním ozdobte natí pažitky či cibule a podávejte teplé i studené. Studený chutná lépe, chutě se propojí a koláč je výraznější.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.