Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tradiční pampušky k boršči | recept

Jak upéct tradiční pampušky k boršči | recept

Jak upéct tradiční pampušky k boršči | recept. Pojďme si upéct nadýchané a voňavé pampušky podle originálního ukrajinského receptu. Pampušky jsou druhem kynutého pečiva, většinou podávaného jako příloha k boršči. Mohou se jíst i samostatně, jsou měkoučké a vláčné i druhý den po upečení. Závěrečné potření směsí česneku, oleje a kopru lze vynechat, ale k polévce doporučuji pampušky potřené. Recept je celkem jednoduchý a určitě se vám povede napoprvé.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 310 ml mléka
  • 20 g droždí (1/2 kostičky)
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • 80 g oleje

Na potření:

  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 15 g česneku (i víc)
  • kopr podle chuti
1

Do mísy na kynutí prosejte mouku se solí a cukrem. Uprostřed vytvořte prohlubeň a rozdrobte do ní droždí. Zalijte teplým mlékem, promíchejte a nechte droždí vzejít. Bude to trvat asi 10–15 minut.

2

Jakmile droždí začne pracovat (pěnit), přidejte zbytek teplého mléka a vypracujte těsto. Nejprve pomocí vařečky, pak rukama. Ruce si při hnětení potírejte olejem a takto pokračujte, dokud do těsta nezapracujete celé připravené množství (80 ml). Těsto by se nemělo lepit, nebo jen velmi mírně. Vytvarujte bochánek, mísu zakryjte utěrkou a postavte na teplé místo, kde bude kynout přibližně hodinu. Záleží na teplotě místnosti, těsto by mělo zhruba zdvojnásobit objem.

3

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a z každé utvořte váleček. Z něj odkrajujte kousky a v dlaních tvarujte kuličky. Pokládejte je na tukem potřený plech kousek od sebe. Na plechu je nechte ještě asi 15–20 minut kynout zakryté utěrkou. Pampušky změní objem a vyplní prostor mezi sebou.

4

Vkládejte do vyhřáté trouby na 200 °C a při této teplotě je pečte okolo 30 minut, musejí zezlátnout. Ihned po upečení a vyjmutí z trouby je potřete směsí ze 2 lžic oleje, rozetřeného česneku a posekaného čerstvého kopru.

Podávejte jako přílohu k boršči https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-vynikajici-borsc-recept.html, chutnají i samostatně.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články