Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit vynikající boršč | recept

Jak uvařit vynikající boršč | recept. Jak uvařit tradiční boršč? Původní recept pochází z ruské kuchyně, tak se budeme držet ruského receptu. Základem je vývar z kostí a předního hovězího masa. Další důležitou ingrediencí je červená řepa a ostatní zelenina. Na hotové polévce by měla plavat mastná oka. V Rusku se boršč podává horký se zvláštními česnekovými houskami, tzv. pampušky. Polévku na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvě nasekanými bylinkami. Určitě ji ocení i dietáři, protože je plná vitamínů a nepřibereme po ní.

 

Co je potřeba

  • 2 středně velké červené řepy
  • 300 g hovězího masa a kostí
  • 1 větší cibuli
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 150 g bílého zelí
  • 2 rajčata, nebo 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíci sádla
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého pepře
  • sůl
  • zakysaná smetana a bylinky k podávání

 

 

1

Do většího hrnce vložíme maso, kosti a divoké koření. Přivedeme k varu a na mírném ohni pomalu táhneme alespoň 3 hodiny.

 

2

Mezitím si oloupeme řepu, očistíme všechnu zeleninu a vše nakrájíme na drobné nudličky.

3

Vývar scedíme a maso z něj nakrájíme na kostičky.

4

Do hrnce dáme sádlo, na kterém zpěníme cibuli a přidáme zeleninu, kterou trošku podusíme.

5

Zalijeme vývarem, přidáme zeleninu, koření, maso a všechno povaříme ještě půl hodiny, aby se chutě propojily.

 

6

Petrželkou a zakysanou smetanou dozdobíme polévku až na talíři. Polévka je nejlepší až druhý den a můžete ji podávat i jako hlavní jídlo.

 

 

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit běloruský boršč | recept
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…
Jak udělat boršč | recept na polévku
Jak udělat boršč | recept na polévku. Ochutnejte něco netradičního, zabrousíme trochu do ruské kuchyně. Uděláme si podle receptu boršč - výtečnou polé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.