Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept na vánoční cukroví. Předpis na vanilkové rohlíčky je ze sbírky receptů paní, která se narodila v r. 1935. Byla výbornou kuchařkou, vychodila ve čtyřicátých letech školu pro hospodyňky a celý život si zapisovala zajímavé recepty. Po její smrti mně byly sešity s ručně psanými recepty věnovány. U následujících vanilkových rohlíčků je dopsáno: „od babi, výborné“. A je to pravda. Přesvědčete se sami, vyzkoušejte si upéct vynikající vanilkové rohlíčky.

Co je potřeba

  • 150 g másla
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • trochu citronové kůry
  • vanilkový cukr na obalování
1

Prosátou mouku, moučkový cukr, kůru a strouhané vlašské ořechy promícháme nasucho. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a uhněteme těsto. Jestliže se nedaří těsto spojit, přidáme polévkovou lžíci mléka. Do těsta se nepřidává vejce, proto jsou rohlíčky rozsýpavé.

2

Z vypracovaného těsta tvoříme stejně velké kuličky, které následně rozválíme na váleček. Váleček udělejte dlouhý podle požadované velikosti cukroví.

3

Aby byly rohlíčky všechny stejné, pomozte si formičkou. Formičku vyložte kouskem mikrotenové folie (sáčku) a váleček těsta do ní namáčkněte. Pak pomocí folie syrové tvarované těsto z formičky snadno vyndáte. Rohlíčky při pečení nezvětší objem ani nezmění tvar. Pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení.

4

Rohlíčky pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Obalujte je až po vychladnutí ve vanilkovém cukru. Rohlíčky budou sladké tak akorát, díky vysokému podílu ořechů jsou mastné a cukr se dobře chytá i na studené. Ať vám i vašim návštěvám chutnají.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.