Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Jak upéct vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept

Vanilkové rohlíčky podle stoletého receptu | recept na vánoční cukroví. Předpis na vanilkové rohlíčky je ze sbírky receptů paní, která se narodila v r. 1935. Byla výbornou kuchařkou, vychodila ve čtyřicátých letech školu pro hospodyňky a celý život si zapisovala zajímavé recepty. Po její smrti mně byly sešity s ručně psanými recepty věnovány. U následujících vanilkových rohlíčků je dopsáno: „od babi, výborné“. A je to pravda. Přesvědčete se sami, vyzkoušejte si upéct vynikající vanilkové rohlíčky.

Prosím, přečtěte si doplněné varování na konci článku.

Co je potřeba

  • 150 g másla
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • trochu citronové kůry
  • vanilkový cukr na obalování
1

Prosátou mouku, moučkový cukr, kůru a strouhané vlašské ořechy promícháme nasucho. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a uhněteme těsto. Jestliže se nedaří těsto spojit, přidáme polévkovou lžíci mléka. Do těsta se nepřidává vejce, proto jsou rohlíčky rozsýpavé.

Edit: Na rohlíčky vezměte obyčejnou hladkou mouku s typovým označením T 650, pak se pečivo povede. S moukou „dvounulkou“ se více roztečou.

2

Z vypracovaného těsta tvoříme stejně velké kuličky, které následně rozválíme na váleček. Váleček udělejte dlouhý podle požadované velikosti cukroví.

3

Aby byly rohlíčky všechny stejné, pomozte si formičkou. Formičku vyložte kouskem mikrotenové folie (sáčku) a váleček těsta do ní namáčkněte. Pak pomocí folie syrové tvarované těsto z formičky snadno vyndáte. Rohlíčky při pečení z obyčejné mouky nezvětší objem ani nezmění tvar. Pokládejte je na plech vyložený papírem na pečení.

4

Rohlíčky pečte ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Obalujte je až po vychladnutí ve vanilkovém cukru. Rohlíčky budou sladké tak akorát, díky vysokému podílu ořechů jsou mastné a cukr se dobře chytá i na studené. Ať vám i vašim návštěvám chutnají.

Varování

12/12 2023

Protože se několik čtenářek ozvalo, že se jim rohlíčky nedaří, zkusila jsem je letos upéct znovu. Recept jsem pekla do předloňska každé Vánoce i na prodej (ŽL mám), a fakt byly luxusní. Letos těsto dobré i bez lžíce mléka – do formiček. Na ručně tvarované jsem lžíci mléka přidala. Až sem vše bylo, jak má být. Ovšem při pečení se rohlíčky roztekly a hodně nabyly, takže nejsou na pohled hezké. Chutnají ale pořád výborně. Nevím, jestli je to moukou či máslem, každopádně něco, co neovlivním, je jinak.

Zde je odkaz na video z Top receptů, téměř shodný recept. Přečtěte si i diskusi pod videem.

 

Mirka K.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články