Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit domácí kečup | recepty mezinárodní kuchyně

Jak uvařit domácí kečup | recepty mezinárodní kuchyně. Kečup si můžete koupit i v tom nejmenším vesnickém obchůdku, ale doma vyrobený (a třeba z rajčat vypěstovaných na vlastní zahrádce) je prostě nejlepší. Je chutnější, zdravější a bez konzervantů a jiných přídavných látek. V následujícím článku naleznete několik receptů na kečupy oblíbené v zahraničních kuchyních.

Technologický postup

Všechny kečupy se připravují stejným způsobem: vyrobí se pyré z neloupaných rajčat –  nechají se důkladně rozvařit při mírné teplotě a hmotu pak protřete přes síto. Musíte směs míchat, aby se nepřipalovala a nádobu nesmíte zakrýt poklicí, aby se odpařila přebytečná voda. Přidáte ostatní přísady a vaříte do požadované konzistence. Kečup dělám už mnoho let a po rozvaření rajčat směs rozmixuji a teprve pak protřu přes síto. Jde to lépe, je menší odpad a myslím si, že kečup má sytější barvu. Vyberte si, jaký způsob vám vyhovuje více.

Hotový uvařený kečup rozdělte do sklenic a zavařujte při 80 °C 20 minut.

Anglický kečup

3 kg rajčat, 100 ml 8%octa, 750 g cukru, 50 g soli, 10 g mleté červené papriky, 5 g mletého zázvoru, 3 g skořice, 3 g mletého hřebíčku, drobně krájená cibule a celer – plná litrová nádoba od každého

Rajčata, cibuli a celer rozvařte, poté protřete přes síto, přidejte koření a vařte do zhoustnutí.

Čínský kečup

5 kg rajčat, 45 g soli, 375 g cukru, 120 ml 8% octa, 5 g sušeného česneku, 4 g mletého hřebíčku, 30 g mleté skořice

Rozvařte rajčata, propasírujte je, přidejte ostatní ingredience a vařte do zhoustnutí. Nezapomeňte míchat.

Západoevropský kečup

5 kg rajčat, 15 g soli, 1 lžička hořčičného prášku, 0,5 lžičky mleté sladké papriky, špetka strouhaného muškátového oříšku, 2 mleté hřebíčky, 0,5 lžičky skořice, 1–2 lžíce 5% octa

Rajčata se solí 50 minut společně vařte, pak propasírujte, přidejte zbývající ingredience a ještě asi hodinu vařte.

Kečup se švestkami

1 kg švestek, 0,5 kg cibule, 2 kg rajčat, 4 sladké papriky, 2 feferonky, 15 kuliček černého pepře

Všechny suroviny rozemelte v mlýnku na maso a vařte do zhoustnutí.

Kečup s jablky

2 kg rajčat, 0,5 kg cibule, 0,5 kg jablek, 150 g (!) 8% octa, 150 g cukru, 1 lžička mletého černého pepře, 1 lžička nového koření, 5–6 mletých hřebíčků, 1 lžička mleté skořice, sůl podle chuti

Rajčata, nastrouhaná jablka a pokrájenou cibuli společně vařte 50 minut. Propasírujte, přidejte koření a dovařte.

Extra kořeněný kečup

5 kg rajčat, 50 g soli, 300 g cukru, 1 lžíce 8% octa, 40 mletých hřebíčků, 30 mletých kuliček černého pepře, 40 rozemletých kuliček nového koření, 1 lžička skořice

Rajčata rozvařte, protřete přes síto a hmotu svařte na poloviční objem. Přidejte koření a dovařte, bude to ještě trvat zhruba 50 minut.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.