Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit jídlo s mletým masem, omáčkou a přílohou v jednom pekáčku | recept

Jak uvařit jídlo s mletým masem, omáčkou a přílohou v jednom pekáčku | recept. Tento recept už nějakou dobu koluje v různých podobách a diskusích napříč internetem. Ráda zkouším něco nového, a když se to všechno vaří najednou, není co řešit. Takové recepty mám nejraději, protože odpadá spoustu práce s následným úklidem. Jídlo mně chutnalo a oceňuji na něm to, že maso můžete libovolným způsobem dochucovat tak, aby to vyhovovalo právě vám.

Co je potřeba

  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 1 vejce
  • petrželová nať
  • 1 středně velká cibule
  • 2 hrsti strouhanky 
  • mléko na namočení strouhanky
  • sůl
  • směs aromatických bylinek dle vlastní chuti
  • 8 brambor
  • 200 ml 12% smetany 
  • lžíce rajčatového protlaku

 

1

Vepřové a hovězí maso ve stejném poměru promíchejte s drobně pokrájenou cibulkou, vejcem, strouhankou zvlhčenou mlékem, solí a kořením. Koření vyberte podle vaší chuti, většinou přidávám hladkolistou petržel, sušený tymián, oregano a špetku levandule. Pokud vám nevadí česnek, můžete přidat i ten. 

2

Propracujte vše dohromady a dobře promíchejte. Ze vzniklé hmoty odebírejte kousky a tvarujte je do podoby karbanátků. Ty vyskládejte po obvodu pekáčku nebo plechu se zvýšeným okrajem. Během pečení se uvolní tuk, a proto pekáček nemusíte vymazávat.

3

Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Rozložte je do středu mezi maso a osolte. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Zapékejte 25 minut při 180 °C.

4

Po zapečení odstraňte alobal a brambory zalijte smetanou s rozmíchaným rajským protlakem. Vraťte do trouby a ještě asi 25 minut dopečte. Brambory musí změknout.

5

Během pečení se tekutina zredukuje a v pekáčku zbyde omáčky tak akorát na přelití porcí na talíři. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.