Co je potřeba

Pohanka (pro kuchyňské účely)
Hrnec s těsnící poklicí
Vařič nebo mikrovlnná trouba
Voda

1

Co je pohanka? Pohanka je obilovina, s níž můžeme v kuchyni nakládat podobně jako s rýží, krupicí, krupkami či obilninovými vločkami. Výhodou je krátká doba přímého varu (šetříme čas i energii). V zásadě ji můžeme používat tak, jak jsme zvyklí vařit z vyjmenovaných suroviny: příloha, zavářka, kaše, doplněk luštěnin, základ zapékaných fáší, karbanátků, přídavek k mletému masu.

2

Jíst pohanku je normální. Jestliže jsme se rozhodli pohankové pokrmy předkládat i členům rodiny, kteří ji dosud neznají, neservírujme ji spolu s přednáškou o zdravém žití. To dokáže otrávit i jinak vděčné strávníky. Diskusi o vynikajících vlastnostech této obilniny zařaďme na program jako bonus, až když máme jistotu, že pohanka opravdu chutná. Nezdůrazňujte její použití, nevytvářejte kolem pohanky mýtus čehosi mimořádného. (Například ovesné vločky jsou také zdravé, a přesto rodině „neotloukáte o hlavu“, že jste jich dvě hrsti přihodili do bramborákového těsta.)

3

Příprava pohanky. Pohanku vysypeme z balíčku. Má-li světlou barvu, propereme ji v jedné teplé vodě. Má-li barvu tmavě hnědou, důkladně ji promneme a vodu několikrát vyměníme. Tmavá pohanka má trochu zvláštní vůni (až pach), a tak raději pro poprvé oželíme nějaký ten rutin, jen abychom neznechutili strávníky. Barvu a „zápach“ pohance prý dodává způsob loupání, ale to není pro její přípravu rozhodující. Můžete-li si vybrat (a vidíte-li do balíčku), zpočátku vybírejte raději tu světlejší.

4

Vaření pohanky. Propranou pohanku zalijte jeden a půl objemovým násobkem vody a dejte vařit. Var udržujte asi tři minuty. Můžeme vařit na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Pak hrnec uzavřete a pohanku nechte asi 15 minut stát. Někdo radí zabalit hrnec do utěrky nebo uložit do peřin. Ve 21. století už existují i jiné způsoby: například tlakový hrnec z umělé hmoty do mikrovlnné trouby (prodávaný především na vaření rýže).

„Skalní“ propagátoři zdravé výživy pohanku pouze spaří v keramickém hrnci z tvrdé kameniny a přiklopí víkem. Zkušenosti s takovou úpravou jsou různé – někdy je pohanka dobrá, někdy tvrdá. Během „odstávky“ obilky vstřebají vodu, změknou, ale zachovají si typickou strukturu, která lahodí patru. Měkká pohanka je připravena ke kulinářské úpravě.

5

Pohanka v běžných jídlech. Ideální – a nejméně „bolestné“, jestliže mají naši strávníci odpor k neznámým potravinám – je přidávat pohanku jako plnidlo do různých karbanátků (zeleninových i masových), kroket nebo placek (například do bramboráků). Rovněž ji můžeme přidat do česnekové polévky nebo do bramboračky s houbami. Uplatníme ji v nádivkách a náplních (do plněných paprik přidáme k masu místo rýže). Pohanku lze použít i k přípravě sladkých nákypů nebo kaší – postupujeme stejně jako bychom používali vařenou rýži.

6

Pohanka jako příloha k masu. Jednu až dvě cibule drobně nakrájíme a v pánvi (woku) mírně osmažíme na tuku (olej, máslo, sádlo). Vysypeme uvařenou pohanku, mírně osolíme a promícháme s cibulkou. Navlhčenou naběračkou vytvoříme úhledné kopičky, ozdobíme petrželkou servírujeme jako přílohu k pečenému nebo dušenému masu. Chuťový akord pomůže vytvořit výpek nebo šťáva z masa.

7

Pohankový prejt. Uvaříme pohanku a necháme ji odstát o něco méně, aby byla ne zcela měkká. Na sádle nebo na oleji osmažíme dvě cibule. Vmícháme do prochladlé pohanky. Přidáme dvě až čtyři vejce, několik utřených stroužků česneku, majoránku, mletý pepř, sušený mletý zázvor (asi čtvrt čajové lžičky), sůl a majoránku. Zahustíme strouhánkou, přemístíme do vymaštěné zapékací nádoby a zpočátku přikryté, pak bez pokličky zapečeme. Pohankový prejt chutná nejvíc (jako ten zabíjačkový) s bramborami a s kyselým zelím. Děti ho mají rády s bramborovou kaší. Je dobrý i studený, jako drobný zákusek mezi hlavními jídly.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.932205
Average: 3.9 (59 votes)