Co je potřeba

Suroviny podle návodu Kuchyňské zařízení a vybavení

1

Bramborová polévka s houbami je hutná polévka obvykle zahuštěná jíškou. Připravuje se z brambor, zeleniny a čerstvých nebo sušených lesních hub, které polévce dodají tmavou barvu a typické aroma. Protože je bramborová polévka s houbami sytá, obvykle ji vaříme k bezmasému, lehčímu nebo sladkému hlavnímu jídlu. Někde bývá zvykem jíst k bramborové polévce s houbami čerstvé domácí vdolky nebo houstičky, potom se již druhé jídlo nepodává.

2

Houby, které budeme do bramborové polévky přidávat, bychom měli dobře znát. Jestliže je moc neznáme, od někoho jsme dostali houby a najdeme v nich pro nás „podezřelé“ druhy, raději je v tichosti vyřadíme. A to i tehdy, když nás sběrač ujistil, že ten podivný klobouk opravdu patří masáku a ne muchomůrce tygrovité. Na bramborovou polévku s houbami sice můžeme použít i žampiony, ale nebudou v polévce příliš cítit – není to ono. Použijeme-li houby naložené v soli, musíme jich dát méně a polévku už nesolit.

3

Očistíme dvě menší mrkve nebo jednu velkou, jednu petržel nebo půl pastináku a půl menší bulvy celeru. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Oloupeme jednu střední cibuli a nakrájíme na drobné kousky. Místo cibule můžeme použít i na malé kousky nakrájený pórek. Cibuli (nebo pórek) zpěníme na lžíci másla nebo rostlinného tuku. Pórek musíme hlídat, dělá se rychleji než cibule. Na cibuli vložíme kořenovou zeleninu a chvíli restujeme.

4

Zalijeme litrem vody. Oloupeme čtyři syrové brambory a přidáme k zelenině. Připravíme si misku drobně krájených hub a dáme vařit k zelenině. Nebo do polévky přidáme dvě tři hrsti sušených hub. Někdo radí předem je namočit, ale není to třeba, varem dostatečně změknou. Máme-li sušené houby ve velkých kusech, můžeme je nejprve těžkým ostrým nožem pokrájet na menší kusy. Nebo přidáme dvě lžíce hub naložených v soli.

5

Do bramboračky, tedy bramborové polévky s houbami, můžeme přidat i jinou zeleninu, kterou máme – menší brukev, kousek květáku, pár zelených fazolových lusků. Případně můžeme přidat dvě malé hrstičky trhaných krupek.

6

Polévku přisolíme, přidáme dvě špetky drceného kmínu a uvedeme do varu. Je dobré osolit ji hned, protože brambory pak budou slané a při konečném dosolování použijeme méně soli. Počítáme s tím, že po prvním prudkém varu bude polévka pěnit. Na chvíli odklopíme pokličku a zmírníme plamen, po chvíli už pěnit a „vybíhat“ nebude.

7

Ze tří lžic másla, rostlinného másla nebo i oleje a z hladké mouky usmažíme tmavou (ale ne připálenou) jíšku. Když jsou brambory měkké, doplníme vodu, aby byl poměr tekutiny a tuhých částic takový, jak to máme rádi. Uvedeme znovu do varu, přidáme jíšku a alespoň deset minut vaříme.

8

Bramborovou polévku s houbami na závěr dochutíme hrstí rozemnuté majoránky, dvěma rozetřenými stroužky česneku, špetkou mletého černého pepře, asi třemi snítkami rozsekaného libečku, celerové nati nebo zelené petrželky. Jestliže chceme připravit polévku méně kalorickou, můžeme místo jíšky polévku zahustit dvěma hrstmi ovesných vloček, které rozvaříme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.53846
Average: 4.5 (13 votes)