Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pikantní hovězí guláš, který zahřeje celou zimu

Zimní měsíce si přímo říkají o pořádné teplé jídlo, které provoní kuchyni, zasytí a zahřeje i v těch nejmrazivějších dnech. A právě pikantní hovězí guláš je klasikou, která nikdy nezklame. Dlouhé pomalé dušení promění maso v jemné kousky, paprika a koření vytváří bohatou omáčku a pikantní tón dodává jídlu šmrnc, díky kterému se k němu budete vracet celou zimu. Tento recept je přitom jednoduchý, poctivý a stavěný tak, aby chutnal přesně tak, jak má – výrazně, sytě a krásně ostře.

Co je potřeba

  • 800 g hovězí kližky nebo předního
  • 3 velké cibule
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1–2 chilli papričky (dle chuti)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • špetka cukru
  • 1 lžíce octa (volitelné – dodá svěžest)

Postup

1. Základ je cibule

Cibuli nakrájejte nadrobno a pomalu ji restujte na sádle, dokud nezhnědne a nezačne karamelizovat. Tohle je jeden z klíčových momentů – tmavá cibulka dá guláši barvu i chuť.

2. Opečte maso

Přidejte na kostky nakrájené hovězí a nechte ho ze všech stran zatáhnout. Maso musí zezlátnout – právě tady vzniká chuť, která se v guláši později krásně rozvine.

3. Paprika až po stažení z ohně

Hrnec krátce stáhněte z plotny a přidejte sladkou i pálivou papriku. Zabráníte tomu, aby papriky zhořkly. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a vraťte zpět na mírný plamen.

4. Koření a vývar

Vmíchejte drcený kmín, prolisovaný česnek, chilli papričku a zalijte vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Guláš nechte vařit na mírném plamenu 2–2,5 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje.

5. Finální doladění

Když je maso měkké, dochuťte majoránkou a případně lžící octa pro lehkou kyselost, která zvýrazní všechny chutě. Pokud chcete hustší guláš, můžete rozmačkat pár kousků cibule nebo odebrat trochu omáčky a svařit ji zvlášť.

Servírování

Pikantní guláš chutná nejlépe s čerstvým chlebem, noky nebo houskovým knedlíkem. Je skvělý i druhý den – a někteří tvrdí, že až tehdy ukáže svou pravou sílu.

Proč zahřeje po celou zimu?

Kombinace hovězího masa, kvalitní papriky a chilli vytváří jídlo, které má nejen skvělou chuť, ale i přirozeně prohřívací účinek. Navíc dlouhé dušení uvolní hluboké aroma, které provoní celý domov. A když si uvaříte větší dávku, můžete část zamrazit a mít rychlé jídlo kdykoli vás zimní dny přepadnou nečekaně.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat hovězí guláš | recept
Jak udělat hovězí guláš | recept
Jak udělat hovězí guláš | recept. Česká klasika jedinečné chuti - tak to je hovězí guláš! A že Češi nejsou gulášový národ. Tolik druhů gulášů nikde sn…