Zdravý domácí kečup s bylinkami | recept. Kupované kečupy jsou bohužel často plné nezdravých modifikovaných škrobů a bílého cukru. Navíc neznáte kvalitu použitých rajčat. Pokud tedy pěstujete na zahradě vlastní rajčata nebo máte možnost sehnat kvalitní a dobře vyzrálá, neváhejte a připravte si domácí kečup podle našeho receptu do zásoby. Postup, jak vyrobit zdravý domácí kečup s bylinkami, naleznete v následujícím článku.
Co je potřeba
1 kg hodně zralých rajčat
1 jablko
1 velká cibule
70 ml jablečného octa
70 g třtinového cukru
Sůl, pepř, bobkový list, případně také nové koření, hřebíček a skořice
Čerstvé bylinky – k rajčatům se skvěle hodí bazalka, rozmarýn, oregano či saturejka
Zavařovací skleničky a víčka
1
Vybírejte velmi zralá a nejlépe sladká rajčata, nebudete pak muset přidávat tolik cukru. Kečup dosladí také použitá cibule a jablko.
2
Oloupeme cibuli a omyjeme rajčata i jablko, vše poté nakrájíme na větší kousky a hodíme je do hrnce.
3
Obsah hrnce zalijeme octem, přisypeme třtinový cukr, sůl a koření dle chuti. Vše vaříme za občasného míchání na mírném ohni do zhoustnutí (trvá to asi hodinu až hodinu a půl).
4
Poté směs rozmixujeme ponorným mixérem, propasírujeme ji přes husté síto a kečup podle chuti dosolíme a dokořeníme, případně dosladíme a znovu jej zahřejeme. Nakonec vmícháme nasekané čerstvé bylinky.
5
Ještě horký kečup nalijeme do vysterilizovaných skleniček, zavíčkujeme je a kečup 20 minut zavaříme při 80 °C.
Kečup můžete ochutit také česnekem, pro ozvláštnění lze přidat kari koření, a pokud si potrpíte na opravdu pálivý kečup, přidejte také nasekanou chilli papričku nebo chilli koření.
Můžete použít přezrálá rajčata, nikoliv však nahnilá či plesnivá.
Ďábelská omáčka k masu | recept. Sezona grilování je tu a receptů na omáčky a různé dipy k masu není nikdy dost. Dnešní recept je na ostrou meruňkovou…
Jak naložit zelí tradičním způsobem | recept na tradiční nakládané kysané zelí. Kysané zelí se jako trvanlivý zdroj vitamínů a dalších cenných látek v…
Zeleninové příkrmy pro kojence | recept na domácí zeleninovou přesnídávku. Pokud chcete Vašim nejmenším dopřát kvalitní zeleninové příkrmy, nejlépe ud…
Diskuze k článku