Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít ředkvičky v kuchyni i pro zdraví

Ředkvičky jsou plody ředkve seté, jež patří mezi nejranější a nejoblíbenější druhy jarní zeleniny. Snadno je vypěstujete ve skleníku i na záhonu, případně zakoupíte v obchodě. Ředkvičky se hodí k přípravě mnoha pokrmů a navíc působí blahodárně na naše zdraví. S tipy, jak využít ředkvičky v kuchyni i pro zdraví, Vás seznámíme v následujícím článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Ředkvičky se pěstují v mnoha variantách – mohou se lišit tvarem, velikostí, chutí i barvou (od bílé po fialovou, ředkev pak existuje i v černé variantě). Rozdílná může být také doba setí a sklizně – malé ředkvičky se většinou vysévají a sklízejí na jaře, větší bílá či černá ředkev je pak určena k podzimní sklizni – je vhodná i ke skladování.

2

Využití pro zdraví

Ředkvičky obsahují řadu vitamínů (např. vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín K, atd.), minerálů (draslík, vápník, fosfor, zinek, selen, měď a další) a mnoho jiných zdraví prospěšných látek. Ředkvičky jsou vhodné i při hubnutí, neboť mají nízkou kalorickou hodnotu.

Ředkvičky mají mimo jiné následující léčivé účinky:

  • Mají antibakteriální, antimykotické a protinádorové účinky.
  • Podporují imunitní systém.
  • Zlepšují trávení a působí proti střevním potížím.
  • Příznivě ovlivňují činnost mozku.
  • Pomáhají při kašli a nachlazení.
  • Čistí ledviny, játra a žlučník.

Ředkvičky lze pro zlepšení zdraví konzumovat, případně si z nich připravit sirup proti kašli a zahlenění nebo šťávu.

Ředkvičkový sirup vyrobíme následujícím způsobem: Omyté ředkvičky nakrájíme na kousky, vložíme je do čisté sklenice a zasypeme třtinovým cukrem (případně zalijeme kvalitním medem). Vzniklou šťávu po několika hodinách slijeme a užíváme 1 lžičku 2-3x denně.

3

Využití v kuchyni

Ředkvičky se používají především ve studené kuchyni k přípravě obložených chlebů, zeleninových a jiných salátů či pomazánek. Ředkvičky se skvěle kombinují s tvarohem, natvrdo uvařenými vejci, V salátu vhodně doplní listovou zeleninu, rajčata, jarní cibulky a další druhy zeleniny, ale i jarní bylinky (např. pampeliškové listy, medvědí česnek, apod.). Velmi chutnou kombinaci tvoří ředkvičky s čerstvou pažitkou či petrželkou.

Jednoduchý dip pak připravíte z nastrouhaných ředkviček, zakysané smetany a trochy kvalitní majonézy. Vše dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

4

Využití ředkviček v teplé kuchyni

Méně známé je pak využití ředkviček v teplé kuchyni. Ředkvičky tepelnou úpravou ztratí pověstnou palčivost a získají jemnější nasládlou chuť. Z ředkviček se dá připravit polévka, omáčka, vaječná omeleta, ředkvičkový „mozeček“, placičky či karbanátky.

Ředkvičky je možné dusit, grilovat, zapékat i smažit.

Vyzkoušet můžete i ředkvičkové chipsy, které připravíme následujícím způsobem:

  • Omyté ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, rozmístíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme je solí a kořením a pokapeme rostlinným olejem. Chipsy poté upečeme v troubě dozlatova.
5

Zavařování ředkviček a domácí kvašená zelenina

V neposlední řadě lze ředkvičky také zavařovat nakyselo nebo použít k přípravě domácí kvašené zeleniny.

Spoustu receptů z ředkviček naleznete pod článkem.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak pěstovat a využít ačokču
Jak pěstovat a využít ačokču | návod na pěstování a využití ačočky. Ačokča (latinsky Cyclanthera pedata) se u nás dnes již stává poměrně známou a…
Jak pěstovat a využít řeřichu setou
Řeřicha setá (někdy je také nazývána řeřichou zahradní) patří mezi velmi oblíbené bylinky, které si snadno vypěstujete doma kdykoliv během roku. Řeřic…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.