Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept

Jak zapéct vepřové maso v „ovčím kožíšku“ z brambor | starý ruský recept. Recept na toto zajímavé jídlo pochází z jednoho zahraničního kulinářského webu. Jeho autor píše, že třídil staré recepty psané rukou jeho babičky. V následné diskusi si jídlo všichni pochvalovali, proto jsem se nechala zlákat a pokrm zkusila uvařit. Je to jednoduché, vydatné a výborné. Název jsem nechala původní, prý je odvozen od nastrouhaných brambor - jsou načechrané jako ovčí kožich.

Co je potřeba

  • 500 g vepřové plece
  • 1 velká cibule
  • 10 brambor
  • 300 g čerstvých hub (žampiony nebo lesní)
  • 1 lžíce pikantní hořčice
  • 4 lžíce majolky nebo kysané smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • lžíce oleje
  • 100 g tvrdého sýra
  • tuk na vymazání pekáčku
1

Vepřové maso nakrájejte na nudličky a promíchejte v misce s hořčicí, majolkou (zakysanou smetanou), solí a pepřem. Nechte nejméně 30 minut odležet.

2

Velkou, na drobné kostičky pokrájenou cibuli nechte na oleji zesklovatět - nesmí zhnědnout. Přidejte plátky hub, mohou to být žampiony i lesní houby. Já využila (asi letos poslední) kloboučky václavek. Společně míchejte a nechte odpařit vodu z hub. Pak odstavte.

3

Odleželé maso rozprostřete do tukem vymazaného pekáče. Na vrstvu masa položte a urovnejte směs hub a cibule, osolte a opepřetePřitlačte, aby se obě vrstvy spojily.

4

Syrové brambory rozstrouhejte na hrubém struhadle, vyperte ve vodě a proceďte přes síto. Nudličky dobře vymačkejte a pokryjte směs v pekáčku. OsolteBrambory nestlačujte, nechte je volně.

5

Tvrdý sýr rozstrouhejte na nudličky, promíchejte se zbytkem majolky (smetany) a pomocí stěrky potřete bramborovou vrstvu. Pekáček zakryjte alobalem nebo víkem.

6

Troubu předehřejte na 180 °C a při této teplotě jídlo pečte asi 40 minut. Pak alobal odstraňte, zvyšte teplotu a ještě chvilku zapékejte, aby se utvořila zlatá kůrka. Ihned podávejte.

Žampiony nebo jiné houby s nevýraznou chutí můžete okořenit houbovým kořením nebo rozdrcenými sušenými houbami.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.