Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařit okurky nakládačky

Domácí naložené okurky nesmějí chybět při žádné oslavě, posezení s přáteli nebo grilovačce. Receptů koluje mezi lidmi opravdu hodně. Liší se nejen v poměru základních ingrediencí, jimiž jsou voda, ocet, sůl a cukr, ale i v přidávaném koření a zelenině. Není divu, kolik lidí tolik chutí a někdo raději kyselejší, jiný sladší a další třeba pálivé. Recepty se předávají v rodině i mezi přáteli, několik vyzkoušených a osvědčených ze své sbírky vám nabízím v následujících krocích.

Co je potřeba

  • okurky
  • sklenice
  • ostatní viz jednotlivé kroky

Nejprve si připomeňme zásady, kterými se při nakládání okurek musíme řídit, aby se dílo podařilo:

  • Okurky přeberte, poškozené a nekvalitní plody vyřaďte.
  • Důkladně je vydrhněte ve vodě.
  • Naskládejte je do sklenic a prokládejte plátky mrkve, cibule, kopru a do každé sklenice dejte kolečko křenu.
  • Zelenina je lepší krájená tence, chutná pak lépe.  
  • Okurky zalijte svařeným vychladlým nálevem.
  • Při svařování láku přidávejte ocet do vroucí vody s kořením, cukrem a solí. 
  • Cukerin vhazujte až nakonec a pozor – následuje bouřlivá reakce (šumění).
  • Okurky zavařuji podle velikosti sklenic při 80 °C 10–15 minut.
1

Výborný nálev od zahradníka p. Topinky z Dolní Lukavice

  • 3,2 l vody
  • 1,2 l 8% octa
  • 300 g cukru
  • 160 g soli
  • 50 tablet cukerinu (nenahrazovat jiným sladidlem)

Do každé sklenice 0,7 l přidejte 3 zrnka nového koření, 5 zrnek celého pepře, 1–2 hřebíčky, lžičku hořčičného semínka, kolečko křenu, mrkev, cibuli a snítku kopru.

2

Osvědčený rodinný

  • 1,5 l vody
  • 350 g cukru
  • 500 ml 8% octa
  • 80 g soli

Vše svaříme s 2 kuličkami pepře, 20 ks nového koření, 2 bobkových listů a lžící hořčičných semínek. Koření při nalévání rovnoměrně rozdělíme do sklenic. Cibuli a mrkev podle uvážení, výborně chutnají s feferonkou.

3

Salát z přerostlých nakládaček s cibulí

  • 1 l vody
  • 0,35 l 8% octa
  • 25 g soli
  • 100 g krupicového cukru

Tenké plátky okurek a cibule smíchejte v poměru 75 % okurek a 25 % cibule. Naplňte sklenice a do každé přidejte snítku kopru, několik koleček mrkve, 3 zrnka pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a lžičku hořčičných semínek. Zalijte horkým nálevem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat nálev na okurky | recepty
Nálevy na okurky: Přinášíme recepty na šest druhů nálevů na okurky a jeden bonus. Kyselé okurky jsou asi nejoblíbenější nakládanou zeleninou. V mnohýc…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.