Jak zpracovat jedlé kaštany | 4 recepty
Jedlé kaštany se jedí pečené jen tak, nebo se dále zpracovávají buď pečené či vařené. Vyrábí se z nich například náhražka nugátu. Před pečením, vařením necháme kaštany několik hodin namočené ve vodě. Nařezávají se na vypouklé straně a pečou v troubě na plechu. Správně upečený kaštan krásně voní a slupka jde lehce odstranit. Kaštany se musí loupat horké, po vychladnutí to již nejde. Kaštany se používají v kuchyni při výrobě cukrovinek, nádivek do drůbeže, kaštanového pyré, melou se na bezlepkovou mouku. Kaštany díky obsahu vitaminů a minerálů upravují krevní tlak, čistí játra i ledviny, hodí se pro diabetiky. Zkuste některý z receptů.
Co je potřeba
- jedlé kaštany
- ostatní suroviny podle zvoleného receptu
1. Vánoční kaštanová roláda na přípravu budeme potřebovat: 1 kg očištěných vařených kaštanů, 70 g moučkového cukru, 1,5 dl šlehačky, 1 lžíce rumu na polevu: 100 g čokolády, šlehačka na ozdobu na krém: 100 g másla, 100 g práškového cukru, 100 g čokolády, 1 žloutek Uvařené kaštany rozmixujeme nebo umeleme na masovém strojku a propasírujeme přes síto. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kaštanové pyré, ušlehanou šlehačku a všechno společně důkladně promícháme. Na silikonové podložce přes folii vyválíme z hmoty obdélník, natřeme náplní, stočíme a polijeme čokoládou. Necháme ztuhnout v chladu, nakrájíme na porce a ozdobíme šlehačkou. Náplň připravíme utřením všech ingrediencí dohromady.
2. Kaštanové kuličky na přípravu budeme potřebovat: 70 g másla, 100 g práškového cukru, vanilkový cukr, 300 g mletých vařených kaštanů, 70 g strouhaných mandlí, 30 g kandované pomerančové kůry na obalení: směs kakaa a moučkového cukru Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté kaštany, mandle a pomerančovou kůru. Dobře vypracovanou směs necháme ztuhnout v chladu. Pak tvoříme kuličky, obalujeme ve směsi kakaa a cukru. Můžeme vkládat do malých papírových košíčků.
3. Kaštanové rohlíčky na přípravu budeme potřebovat: 450 g kaštanů, 210 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, vanilkový cukr, citronová kůra, bílek na potření, cukr krystal na posypání Vařené rozmixované kaštany smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Ze studeného těsta uštipujeme malé kousky a tvarujeme rohlíčky. Potřeme je bílkem, posypeme cukrem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C.
4. Kaštanová nádivka na přípravu budeme potřebovat: 500 g kaštanů, 2 celá vejce, 300 g mletého vepřového masa, 2 žemle, 1 dl mléka, 1 šlehačka, sůl, pepř, trochu muškátového oříšku, strouhanku Kaštany uvaříme doměkka, umixujeme, smícháme s žemlemi pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem, s mletým masem, vejci, solí a kořením. Přimícháme šlehačku a zahustíme strouhankou.
Tipy
Jedlé kaštany jsou plody stromu kaštanovníku jedlého. Strom se u nás objevuje v zámeckých výsadbách, na jihu Moravy nebo na sousedním Slovensku v teplejších oblastech. Stále častěji je možné ho zakoupit v zahradnictví a zasadit na zahradě. Strom dorůstá výšky až 30 metrů, není teda vhodný pro malé zahrádky.
Kaštany se sklízejí v říjnu, kdy puká jejich hustě ostnatá slupka. Po sklizni se nechávají asi týden uležet, aby se část škrobu v plodech přeměnila v cukry. Nejchutnější jsou do tří týdnů po sklizni. Pokud se uchovávají na Vánoce, musejí být v chladu a v proudícím vzduchu, aby se zabránilo plesnivění.
Diskuze k článku