Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat jedlé kaštany | 4 recepty

Jak zpracovat jedlé kaštany | 4 recepty

Jedlé kaštany se jedí pečené jen tak, nebo se dále zpracovávají buď pečené či vařené. Vyrábí se z nich například náhražka nugátu. Před pečením, vařením necháme kaštany několik hodin namočené ve vodě. Nařezávají se na vypouklé straně a pečou v troubě na plechu. Správně upečený kaštan krásně voní a slupka jde lehce odstranit. Kaštany se musí loupat horké, po vychladnutí to již nejde. Kaštany se používají v kuchyni při výrobě cukrovinek, nádivek do drůbeže, kaštanového pyré, melou se na bezlepkovou mouku. Kaštany díky obsahu vitaminů a minerálů upravují krevní tlak, čistí játra i ledviny, hodí se pro diabetiky. Zkuste některý z receptů.

Co je potřeba

- jedlé kaštany
- ostatní suroviny podle zvoleného receptu

1

Vánoční kaštanová roláda

Připravte si: 

  • 1 kg očištěných vařených kaštanů
  • 70 g moučkového cukru
  • 1,5 dl šlehačky
  • 1 lžíce rumu

na krém:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády
  • 1 žloutek

na polevu:

  • 100 g čokolády
  • šlehačka na ozdobu

Pracovní postup:

Uvařené kaštany rozmixujeme nebo umeleme na masovém strojku a propasírujeme přes síto. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kaštanové pyré, ušlehanou šlehačku a všechno společně důkladně promícháme. Na silikonové podložce přes folii vyválíme z hmoty obdélník, natřeme náplní, stočíme a polijeme čokoládou. Necháme ztuhnout v chladu, nakrájíme na porce a ozdobíme šlehačkou. Náplň připravíme utřením všech ingrediencí dohromady.

pečené kaštany na talíři
2

Kaštanové kuličky

Připravte si:

  • 70 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 300 g mletých vařených kaštanů
  • 70 g strouhaných mandlí
  • 30 g kandované pomerančové kůry

na obalení:

  • směs kakaa a moučkového cukru

Pracovní postup:

Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté kaštany, mandle a pomerančovou kůru. Dobře vypracovanou směs necháme ztuhnout v chladu. Pak tvoříme kuličky, obalujeme ve směsi kakaa a cukru. Můžeme vkládat do malých papírových košíčků.

 

Kaštanové kuličky cukroví
3

Kaštanové rohlíčky

Připravte si: 

  • 450 g kaštanů
  • 210 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • bílek na potření
  • krupicový cukr na posyp

Jak postupovat:

Vařené rozmixované kaštany smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Ze studeného těsta uštipujeme malé kousky a tvarujeme rohlíčky. Potřeme je bílkem, posypeme cukrem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C.

 

vánoční cukroví kaštanové rohlíčky
4

Slaná kaštanová nádivka

Připravte si:

  • 500 g kaštanů
  • 2 celá vejce
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 žemle
  • 100 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • strouhanka

Jak postupovat:

Kaštany uvaříme doměkka, umixujeme, smícháme s žemlemi pokrájenými na kostičky a přelitými mlékem, s mletým masem, vejci, solí a kořením. Přimícháme šlehačku a zahustíme strouhankou.

Kaštany – složení a výhody konzumace

Kaštany mají nízký obsah kalorií (180 kcal/100 g) a tuku (2 %/100g). Obsahují důležité živiny – sacharidy, minerální látky, vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a vitamín C,E. Jsou přirozeně bez cholesterolu.

Proč je zařadit do jídelníčku:

  • podporují spalování tuků
  • stimulují metabolismus
  • podporují trávení
  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém
  • neobsahují lepek, vhodné pro bezlepkovou dietu
  • nízký glykemický index – vhodné pro diabetiky, stabilizují hladinu cukru v krvi
  • posilují kosti
  • díky obsaženému škrobu a vláknině kaštany zasytí na dlouhou dobu, dokáží zažehnat chuť na sladké.

Rady pro nákup

Nakupujte jen množství, které rychle spotřebujete. Kaštany se nedají dlouho uchovávat.

Vybírejte kaštany s lesklou nepoškozenou slupkou beze stop plísně. Dobře je prohlédněte, malé otvory ve slupce mohou být způsobeny červy.

 

Věděli jste, že…

  • Kaštan patří do čeledi bukovitých (příbuzný bukům a dubům) a plody patří mezi skořápkové ovoce.
  • 100 g (6 až 7 ks) pokryje téměř třetinu denní potřeby vlákniny.
  • Ve vzácných případech může konzumace kaštanů způsobit alergickou reakci. Alergie je klasifikována jako syndrom latexového ovoce.
  • I kaštany mají svůj den. Den horkých kaštanů připadá na 14. prosinec.
  • Polenta se dříve, než se rozšířila kukuřice, připravovala z kaštanové mouky.

Tipy

Jedlé kaštany jsou plody stromu kaštanovníku jedlého. Strom se u nás objevuje v zámeckých výsadbách, na jihu Moravy nebo na sousedním Slovensku v teplejších oblastech. Stále častěji je možné ho zakoupit v zahradnictví a zasadit na zahradě. Strom dorůstá výšky až 30 metrů, není teda vhodný pro malé zahrádky.
Kaštany se sklízejí v říjnu, kdy puká jejich hustě ostnatá slupka. Po sklizni se nechávají asi týden uležet, aby se část škrobu v plodech přeměnila v cukry. Nejchutnější jsou do tří týdnů po sklizni. Pokud se uchovávají na Vánoce, musejí být v chladu a v proudícím vzduchu, aby se zabránilo plesnivění.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.