Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat kotrč | atlas hub

Jak zpracovat kotrč | atlas hub. Kotrč kadeřavý je parazitická, avšak výtečná jedlá houba s trochu netradičním vzhledem. V lese ji můžete nalézt na kořenech a pařezech borovic nebo občas i jiných jehličnatých stromů v období od července do října. Kotrč obvykle tvoří poměrně velké plodnice, proto jej nejspíše nezužitkujete najednou. V našem článku se dozvíte, jak kotrč zpracovat a jaké pokrmy se z něj dají připravit.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Kotrč kadeřavý má výbornou chuť a příjemnou vůni. Mimo to obsahuje velké množství léčivých látek (např. betaglukany), díky nimž kotrč oplývá antibakteriálními, fungicidními a protirakovinnými účinky, dále posiluje imunitní systém, má příznivý vliv na stav pleti a hojí rány.

2

Kotrč se dá poměrně dobře a dlouho skladovat. Déle vám vydrží, pokud spodní část houby seříznete a kotrč vložíte do misky s vodou. Tu pak umístěte do ledničky nebo na jiné chladné místo (např. do sklepa).

3

Před použitím je nutné kotrč opravdu důkladně omýt. Nejprve ho pod proudem vody zbavte hrubších nečistot a pak ho několik minut povařte. Zchlaďte a kotrč pak snadno dočistíte a nebude se lámat, bude pružný. Následně houbu pokrájíme na menší kousky. 

Kotrč poté můžeme ihned vařit, je však možné jej také usušit, zamrazit nebo naložit do octa.  

Kotrč nejlépe usušíte, pokud plodnici zavěsíte pomocí provázku na dobře větraném místě.

4

Využití v kuchyni

Z kotrče je možné připravit třeba výtečnou polévku (např. „dršťkovou“, gulášovou, krémovou či bramborovou), guláš či omáčku. Můžete jej také obalit v těstíčku či trojobalu a usmažit, případně jej využít k přípravě tradiční houbové smaženice. Hodí se také do nejrůznějších masových směsí, karbanátků, sekané, placek či zapékaných pokrmů. 

Sběr kotrče je naprosto bezpečný, neboť jej není možné zaměnit za žádnou nejedlou či jedovatou houbu.

Pokud si zapamatujete místo, kde jste kotrč sebrali, můžete si pro něj na stejné místo vyrazit i v následujících letech.

V některých zdrojích se uvádí, že kotrč vyžaduje delší tepelnou úpravu, dle mojí zkušenosti naopak postačila velmi krátká doba.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.