Přejít k hlavnímu obsahu

S námi si pochutnáte – 9 nejlepších receptů na vánoční štolu

vánoční štola

Štóla, česky běžně i štola, je druh pečeného vánočního moučníku. Uvnitř je zapečené například sušené ovoce a ořechy a z vrchu je štóla posypaná moučkovým cukrem. Má tvar bochníku, který má připomínat „malého Ježíška zabaleného v plenkách, a pochází z Německa. Stejně jako u národních jídel existuje tolik variant, kolik je oblastí, jen v německém Sasku lze nalézt krušnohorskou štólu, vogtlandskou štólu, lužickou štólu a také nejznámější drážďanskou štólu. Právě v Drážďanech byla údajně, podle historických zdrojů, poprvé upečena.“

vánoční štóla

Seznam uvedených receptů

Úvodní odstavec citovaný z Wikipedie napovídá, že dnešní článek je věnovaný tomuto vánočnímu pečivu. Sepsali jsme pro vás několik receptů do jednoho článku, abyste měli vše pěkně pohromadě a nemuseli ztrácet čas složitým vyhledáváním.

Vybrat si můžete z těchto receptů:

  • Jak upéct štolu z tvarohového těsta
  • Štola se sušenými švestkami
  • Slavnostní máslová štola
  • Štola s makovou náplní
  • Tradiční německý recept 
  • Jednoduchý recept pro začátečníky
  • Recept z tvarohového těsta
  • Recept na vláčnou štolu
  • Štola s muškátovým květem

Jak upéct štolu z tvarohového těsta

vánoční tvarohová štola

Připravte si:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 150 g 100% tuku
  • 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • 150 g zakysané smetany
  • 250 g tvarohu
  • 100 g rozinek
  • 100 g celých mandlí
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Promíchejte mouku s kypřicím práškem, přidejte tuk, tvaroh, smetanu, vejce a sůl. Rukama vypracujte těsto.
  2. Do těsta zapracujte citronovou kůru, loupané celé mandle a rozinky namočené v rumu, dobře prohněťte.
  3. Z připraveného těsta vyválejte obdélníkový plát silný 3 cm, ve dvou třetinách jej přeložte a upravte do tvaru štoly.
  4. Přesuňte na plech s pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C do zezlátnutí.
  5. Po upečení horkou štolu potřete ze všech stran rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
  6. Vychladlou štólu zabalte do folie a nechte v chladu odležet.

 

Štola se sušenými švestkami

Připravte si na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 100 g tuku
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 25 g strouhaných mandlí
  • 50 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • mletý hřebíček
  • špetka soli
  • několik kapek aroma hořkých mandlí

Náplň:

  • 200 g vypeckovaných sušených švestek
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml černého čaje

Pracovní postup:

  1. Sušené švestky namočte do roztoku vzniklého smícháním čaje a vína.
  2. V trošce mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
  3. Rozpuštěný vlahý tuk přidejte k mouce společně s dalšími předepsanými přísadami a vzešlým kváskem. Vypracujte klasické kynuté těsto a nechte v teple nakynout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a posypte naloženými švestkami a mandlovými lupínky. Těsto přeložte stejně, jako v předcházejícím receptu.
  5. Povrch štoly posypte zbylými sekanými mandlemi a nechte ji na plechu s papírem na pečení ještě zhruba 20 minut dokynout.
  6. Pečte při 170 °C do zezlátnutí. Orientační čas pečení: 45 až 60 minut.
  7. Horkou potřete máslem a obalte moučkovým cukrem.
nejlepší vánoční štola

Slavnostní máslová štola

Připravte si:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g tuku
  • 50 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 50 g sekaných mandlí
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 50 g kandované citronové kůry
  • 200 g rozinek naložených v rumu

Pracovní postup:

  1. V malém množství mléka s trochou cukru nechte vzejít droždí.
  2. Mouku promíchejte s cukrem, přidejte rozpuštěný vlahý tuk, zbytek mléka, sůl a připravený kvásek. Vypracujte těsto.
  3. Do těsta zapracujte kandovanou kůru z citronu a pomeranče, mandle a rozinky.
  4. Nechte v teple asi hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto vyválejte do obdélníku a vytvarujte klasický tvar štóly.
  6. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C zhruba 45 minut.
  7. Ještě horkou důkladně potřete rozpuštěným máslem a posypte vydatnou vrstvou moučkového cukru.
  8. Štolu zabalte po vychladnutí do folie a nechte v chladu alespoň týden odpočinout.

Štola s makovou náplní

Připravte si na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g tuku (hery)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 42 g droždí

Náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • strouhaná citronová kůra
  • 2 lžíce sekaných ořechů

Pracovní postup:

  1. Mletý mák svařte v mléce s cukrem, po odstavení přidejte ořechy, med, citronovou kůru a rum.
  2. V troše mléka s cukrem a droždím nechte vzejít kvásek.
  3. Rozpuštěný vlahý tuk nalijte na mouku, přidejte ostatní ingredience a zadělejte vzešlým kváskem. Těsto vypracujte a nechte v teple vykynout.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélníkový plát a jeho povrch potřete vychladlou makovou náplní.
  5. Vytvarujte štólu a nechte ji ještě chvilku dokynout.
  6. Pečte při 180 °C do zezlátnutí.
  7. Po upečení ještě horkou potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru.
německá vánoční štola

Mohly by vás zajímat i tyto osvědčené recepty:

Jak upéct nejlepší vánoční štolutradiční německý recept od babičky. Štóla sice dražší, než jsou jiné, ale opravdu vynikající.

Tvarohová štola bez kynutíjednoduchý recept pro začátečníky. Štola se nemusí nechat odležet a můžete si na ní ihned po upečení pochutnat.

Jak upéct sváteční tvarohovou štolu – další recept z tvarohového těsta. I tato štola je ihned ke konzumaci.

Jak upéct vánoční štolu z vláčného tvarohového těstarecept na vláčnou štolu od dlouholeté redaktorky Markéty.

Jak udělat vánoční štolu – recept na štolu s muškátovým květem.

Ať už si z našeho souboru receptů vyberete jakoukoli štolu, přejeme vám dobrou chuť!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat Panettone | recept na moučník
Jak udělat Panettone | recept na moučník
Panettone je sladký italský chléb, který se ve své domovině obvykle jí o Vánocích. Má tvar kopule a je z kynutého těsta, do něhož se přidávají rozinky…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.