Přejít k hlavnímu obsahu

Jak dát salátu zelenou? Poradíme vám! | rady a tipy

Jak dát salátu zelenou? Poradíme vám! | rady a tipy

Jak dát salátu zelenou? Tedy patřičnou svěžest, čerstvost a křupavost? Protože jedině v této podobě docílíte mísy plné vitamínů, jež zaujme a bude chtěna, ba přímo vyžadována. Následující řádky, kde vám poradíme, vás k cíli dovedou. A to jednoduchými pravidly, které vás s určitostí nenechají projet na červenou.

 

Co je potřeba

  • běžné kuchyňské vybavení
  • libovolný druh salátu
1

Pravidlo první – dobře vybrat

Při výběru volte mladší salát, který je pevnější a svěže zelený, než starší, přerostlý a žvýkavý od pohledu. Bude mít jemnější a delikátnější chuť. Významným znakem staršího vydání je nahnědlý košťál a stejně tak okraje listů. Vyhněte se taktéž salátu polámanému či jinak mechanicky poškozenému.

2

Pravidlo druhé – svižně zužitkovat

Zelené chroupání zpracujte nejlépe v den koupě či sběru. Pokud se nezadaří, salát uskladněte nemytý, v temnu a chladu. Zpravidla dobře zafunguje uložení do vzduchotěsné nádoby či položení na vlhkou papírovou utěrku, ze které si salát bude brát potřebnou vlhkost. Salát vlhkou utěrkou rovněž i přikryjte.

3

Pravidlo třetí – správně zpracovat

Zda salát krájet či trhat je rozporuplné. Při krájení se snižuje obsah vitamínů C a draslíku, ale zachová se patřičné množství pro tělo prospěných antioxidantů, než kdyby se salát trhal. Navíc některé druhy vyloženě krájení vyžadují, třeba salát římský a některé mají zase rádi trhání. Tudíž kompromis je na světě: Když trhat, tak hezky jemně a zbytečně nemačkat a když krájet, tak nožem ostrým, keramickým, nekovovým.

4

Pravidlo čtvrté – důkladně vykoupat

Salát vyžaduje koupel a tom není pochyb. Ovšem čiňte tak těsně před konzumací, tedy zpracováním, a rozhodně ne pod tekoucí vodou přímo z kohoutku. Tlak vody může listy salátu pohmoždit. Ideální je, napustit dřez patřičným množstvím studené vody a listy salátu do vody vhodit a nechat pár minut odmočit. Ze špinavých listů opadají nečistoty a čisté listy takto významně zkřehnou. Skvělým tipem je, do vody k salátové koupeli vhodit pár kostek ledu. Díky ledové vodě zkřehnou i již povadlé listy, které znovu nasají ztracenou tekutinu.

 

5

Pravidlo páté – ručník nechat v koupelně (utěrku na věšáku)

Po osvěžující koupeli je nutné salát vysušit – jen suché listy dokonale vstřebají přidanou zálivku. Zbylá voda na listech zálivku s olejem odpuzuje a žádoucí prolnutí chutí nemá šanci. Abyste salát sušením nepohmoždili, což se stane pokud použijete (i šetrně) utěrku, vezměte k ruce úžasnou vychytávku – plastovou odstředivku.

V této chvíli je salát zcela připraven k průjezdu na zelenou, tedy následnému zapracování a zkombinování s dalšími surovinami.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.