Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na nejlepší kořeněný nakládaný lilek po gruzínsku | recept

Jak na nejlepší kořeněný nakládaný lilek po gruzínsku | recept

Neotřelá a vkusná gruzínská kuchyně plná intenzivních kořeněných chutí přemění snadno a rychle jemný lilek v delikátní požitek. Stejně tak snadno a rychle pak tento kořeněný gruzínský nakládaný lilek přemění v dokonalý požitek jakýkoliv masový plátek.

Co je potřeba

  •  3 větší kusy lilku (cca 1 kg lilku)
  • 1 lžíce soli na prosolení lilků
  • 400 g červené papriky či sladké kapie
  • 1 velká palička česneku
  • 100 ml olivového oleje + 2 lžíce na osmahnutí lilků
  • 100 ml lihového octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • sůl a pepř k dochucení
  • špetka kajenského koření
1

Přípravu tohoto delikátní požitku v podobě neotřelého, plně kořeněného Gruzínského nakládané lilku začněte nakrájením samotného lilku na středně velké kostky, které přesuňte do větší mísy, zasypejte solí a důkladně rukou promíchejte tak, aby se sůl dostala ke každému kousku. Takto nechejte alespoň 2 hodiny při pokojové teplotě odstát, aby se lilek náležitě vypotil.

prosolení nakrájených lilků
2

Mezitím co se lilek jakožto základ této nakládané gruzínské dobroty marinuje, omyjte sladké papriky, očistěte je a zbavte jadřinců. Současně oloupejte stroužky česneku, které společně s paprikami nakrájejte na menší kousky a pomocí mixéru je rozmixujte nadrobno.

rozmixování červené papriky a česneku na drobné kousky
3

V misce pak vzniklou, již nyní kořeněnou paprikovou směs zalijte octem, olejem, zasypejte cukrem a zvýrazněte klasickým i kajenským pepřem, přičemž směs dle chuti i osolte.

dokončení přípravy paprikové směsi okořeněným a vmícháním potřebných surovin
4

Následně se vraťte k nasoleným lilkům, které dobře propláchněte vodou, v cedníku nechejte okapat a poté je na velké pánvi s širokým dnem či přímo v hrnci s rozpáleným olejem při vyšší teplotě za občasného promíchání 15–20 minut opékejte.

osmahnutí prosolených a propláchnutých lilků
5

Jakmile kousky lilků zavadnou a lehce osmahnou přilijte k nim kořeněnou paprikovou směs a za stálého míchání 10 minut povařte.

vmíchání kořeněné paprikové směsi k osmahnutým lilkům v pánvi
6

Horkou, kořením provoněnou směs paprik a lilků pak rozdělte do čistých sklenic, ihned zavíčkujte a v pokojové teplotě nechejte vychladnout. Následně skleničky s delikátním, výrazně kořeněným gruzínským nakládaným lilkem skladujte v temnu a v chladnějších prostorách.

Gruzínský nakládaný lilek je skvostný s plátkem grilovaného masa, současně však i ve spojení s osmaženou topinkou, se kterou je rychlou a snadnou svačinkou.

rozdělení horkého kořeněného Gruzínského lilku do skleniček

Tipy

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.