Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept. Rillettes je výraz pro zalévané maso roztrhané na kousky. V každé oblasti Francie se připravuje jiným způsobem a můžete se setkat s rillettes připraveným z vepřového masa, husy, kachny i králíka popř. kombinací různých druhů. Maso se dusí velmi dlouho a je jen lehce ochucené, aby vynikla přirozená chuť. Je výhodné tuto specialitu připravovat ve větším množství, v chladničce vydrží měsíc a můžete ji i zavařit.

Co je potřeba

  • 1 kg vepřového ramínka
  • 500 g syrového hřbetního sádla
  • 125 ml bílého vína
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku (půl lžičky sušeného)
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • kousek muškátového květu
1

Maso nakrájejte na špalíčky velké asi 2×5 cm a sádlo na malé kostky.Maso i sádlo přendejte do hrnce se silným dnem např. litinového.

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept
2

Podlijte vínem, přidejte ostatní ingredience a přiveďte k varu. Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu tak, aby obsah hrnce jen pomalu probublával. Občas směs promíchejte, aby se maso nepřichytilo a nechte zvolna 4 hodiny vařit. Pak odkryjte a dále vařte, dokud se nebude maso rozpadat na vlákna.

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept
3

Odstavte a ze směsi odstraňte tymián, květ a stroužky česneku v případě, že jste použili čerstvý. Kousky masa roztrhejte pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory. Rozmačkejte i kousky sádla. Pak znovu prohřejte a promíchávejte asi 10 minut. Vše se spojí v homogenní hmotu.

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept
4

Směs ochutnejte a případně dochuťte, počítejte ale s tím, že po vychladnutí bude chuť výraznější. Naplňte do sklenic a hmotu upěchujte, aby na povrch vystoupilo sádlo. Sádlo ztuhne a maso zakonzervuje. Sklenice uzavřete víčkem až po důkladném vychladnutí. Skladujte v chladničce. Podávejte s chlebem.

Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept

Tipy

Místo plece a syrového sádla můžete rillettes připravit z 1,5 kg prorostlého vepřového boku bez kosti. Dle mého názoru je ještě lepší.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso
Jak připravit minutku z vepřového masa
Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso. Jestliže se rozhodnete maso podle následujícího receptu připra…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.