Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit gratinované brambory | recept

Gratinované brambory | recept. Maso nemusíme mít na talíři každý den. Je mnoho chutných bezmasých jídel, které zasytí na delší dobu, tak, jako maso. Takovým jídlem jsou například gratinované brambory se sýrem z následujícího receptu. Gratinované brambory jsou velmi chutné, syté a snadné na přípravu. Vyzkoušejte gratinované brambory a sami uvidíte.

Co je potřeba

  • 800 g brambor
  • 4 vejce
  • 1 šlehačka
  • 100 g tvrdého sýra
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • máslo
1

Brambory několik minut předvaříme. Musejí zůstat polosyrové. Nejchutnější rané brambory jsou ty malinké. Máte-li trpělivost na jejich škrábání, volte právě ty. Po uvaření tyto malé brambůrky překrojte na polovinu. Máte-li brambory větší, nakrájejte je na plátky a teprve pak předvařte.

2

V misce vyšlehejte celá vejce se šlehačkou, polovinou strouhaného tvrdého sýra, parmazánem a kořením. Pepř a sůl přidejte podle svých zvyklostí, muškátový oříšek jen lehce strouhněte (špetku). Důkladně promíchejte.

3

Připravenou „omáčku“ nalijte na polouvařené brambory a promíchejte ji s nimi. Pak směs nasypte do máslem vymazané zapékací misky a urovnejte. Povrch posypte druhou polovinou strouhaného sýra. Na povrch položte několik hoblinek másla.

4

Připravené brambory s „omáčkou“ vložte do vyhřáté trouby a při teplotě 200 °C upečte dozlatova. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.