Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit kreolskou salsu

Kreolská salsa (nebo také salsa criolla) je výborná jihoamerická omáčka se španělskými kořeny. Výborně se hodí pečenému či grilovanému masu, k mořským plodů a pokrmům z nich, nebo jako skvělý dip na chleba či k chipsům.

Co je potřeba

  • 2 papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • šťáva z ½ limetky
  • ½ lžíce oregana
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • podle chuti římský kmín
1

Nejdříve očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky. Vybrat si můžete ze dvou kombinací: 2 zelené nebo 1 zelená a 1 červená. Každopádně by měly být velké a šťavnaté. Cibuli také oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje, vsypeme papriku a cibuli a na středním plameni chvíli opékáme.

2

Mezitím spaříme a oloupeme rajčata. Jde to jednoduše. Rajčata ponoříme na minutu do vroucí vody a poté přelijeme studenou. Poté vydlabeme dužinu se semínky a zbytek nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme a vše přihodíme k opékající se zelenině. Přidáme limetkovou šťávu a koření.

3

Přivedeme k varu a odstavíme z plamene. Po vychladnutí servírujeme v malých mističkách nebo přímo promícháme s libovolně upraveným masem či rybami. Jestliže nechcete salsu servírovat hned, přendejte ji do dobře uzavíratelné nádobky. V chladničce vám díky tomu vydrží až 5 dní.

V Argentině přidávají do salsy i několik lístků zelené petržele. Salsu můžeme připravit i za studena. V takovém případě namočíme oloupanou cibuli na deset minut do slané vody. Pak ji spolu s očištěnou paprikou, spařenými rajčaty a dalšími ingrediencemi rozmixujeme. Vydrží v lednici 2-3 dny.

Autor: notburga
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat čínskou marinádu | recept
Jak udělat čínskou marinádu | recept. Marinády jsou neoddělitelnou částí každého grilování. Zkuste dnes něco netradičního. Čínská marináda je vhodná p…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.