Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pečená kuřecí stehna se švestkami?

Pomalu, ale jistě přichází čas švestek. Špendlíky jsou v poslední dozrávající vlně podle místa, kde se nachází, blumy jsou krásné a švestky už jste jistě také ochutnávali, pokud je máte na zahradě. A právě ty použijeme k přípravě skvělého obědu pro celou rodinu. Kuře se švestkami chutná všem, kteří mají rádi kombinaci slaného a sladkého, ale nepohrnou ani ostatní. Švestky dodají kuřeti zajímavou chuť a krásnou vůni. A nemusíte se vůbec držet na „uzdě“ a přidat můžete i koření, které se běžně používá ke švestkám, např. skořice. Určitě jej vyzkoušejte, nebudete litovat.

Co je potřeba

K přípravě pro pětičlennou rodinu budete potřebovat:

  • 5 kuřecích stehen, ideálně „lepších“ z kvalitního chovu
  • 4 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 ml vody na podlití nebo bílé víno
  • 2 hrsti švestek
  • 3 lžíce medu
  • Citron
  • Sůl
  • Pepř mletý
  • Skořice
  • Nové koření
  • Bobkový list
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Nejdříve umyjeme kuřecí stehna a příp. je zbavíme zbytků peří a nečistot. Osušíme a potřeme solí a drceným česnekem. Posypeme skořicí a špetkou mletého pepře.
  • Do zapékací mísy nebo pekáče po dně rozprostřeme nakrájenou šalotku. Na ni uložíme připravená kuřecí stehna.
  • Smícháme vodu nebo víno s medem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou z půlky citronu, skořicí a novým kořením. Tímto stehna podlijeme a přidáme bobkový list.
  • Pečeme na 200 °C cca 30 minut. Pak odklopíme a přidáme vypeckované rozčtvrcené švestky. Stehna pokapeme olivovým olejem. Pekáč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších cca 40 minut.

Kuřecí stehna pečená se švestkami jsou výborná s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami. Kromě švestek můžete použít i již zmíněné blumy nebo mirabelky, které poslouží stejně dobře. V každém případě je tento recept s nádechem podzimu a krásnou hřejivou vůní skutečně skvělý. Jednoduchost a báječná chuť v jednom.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kuře à la bažant | recept
Jak udělat kuře à la bažant | recept
Kuře à la bažant, recept. Kuře připravené na způsob bažanta – kuře à la bažant – je tradiční recept. Proč se stále drží na špici kuřecích předpisů? Pr…
Jak udělat kuře Marengo | recept
Jak udělat kuře Marengo | recept
Recept na kuře Marengo. Kuře Marengo patří do klasického fondu světové kuchyně. Najdeme je na jídelníčku většiny hotelových restaurací a v receptářích…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.