Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vepřové maso s koprem | recept čínské kuchyně

Jak připravit vepřové maso s koprem | recept čínské kuchyně. Kopr má své nekritické fanoušky (mohou ho mít téměř v každém jídle) i zaryté odpůrce. Naše rodina se řadí do první skupiny a jakmile se objeví první mladé rostlinky, nastávají u nás „žně“. Před mnoha lety u nás vycházely brožurky s recepty rodilé Číňanky žijící v Praze. Byly jednoduché, rychlé a chutné. Občas se do jídel přidávaly i části zeleniny, které se u nás vyhazují. A jeden takový vám nabízíme. Do pokrmu se přidávají koprové stvoly, jež byste normálně vyhodili. Maso s nimi chutná výborně! 

Co je potřeba

  • 400 g vepřové kýty
  • koprové stonky v množství, jaké je pro vás únosné
  • 1 vejce
  • 2 lžičky škrobu
  • lžíce sojové omáčky
  • půl lžičky cukru
  • červená paprika
  • sůl
  • 1-2 lžičky octa
  • sádlo
1

Vepřové maso nakrájejte na stejně velké kousky. Přidejte celé vejce, škrob, cukr, sojovou omáčku a promíchejte s masem. Všechny kousky musejí být obaleny. Nechte alespoň hodinu odpočinout. Občas směs promíchejte.

2

Připravte si kopr. Lístky otrhejte a zužitkujte jinak, např. nakrájejte a zmrazte, vydrží rok a chutnají jako čerstvé. Mladé nezdřevnatělé stonky pokrájejte na menší kousky. Starší, tužší nebo zdřevnatělé nekompromisně vyhoďte. Nezměknou a zkazí celé jídlo.

3

V pánvi (woku) rozpalte sádlo. Místo sádla lze smažit na oleji, ale není to ono. Do rozpáleného tuku vložte maso a zprudka ho ze všech stran opečte. Jakmile maso zbělá, přidejte kopr a drobné kousky červené papriky. Paprika je tam jen jako barevný akcent, můžete ji vynechat. Lehce zeleninu posolte a promíchejte s masem.

4

Kopr je křehký, rychle měkne, dávejte pozor, aby se nerozvařil. Musí zůstat křupavý. Nakonec dochuťte octem a je-li třeba i sojovou omáčkou, nebo solí. Pro zvýraznění chuti se v čínské kuchyni přidává půl lžičky glutasolu. Já někdy přidám trochu lahůdkového droždí, udělá stejnou službu. Nemusí se ale přidávat nic. Podávejte s vařenou rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit skládané řízky | recept
Skládané řízky | recept. Řízky – jednoduché jídlo, které zvládne připravit úplně každý. I tak zdánlivě obyčejný pokrm můžete ozvláštnit různými úprava…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.