Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit rýži tak, aby se nelepila | recept

Jak uvařit rýži tak, aby se nelepila | recept. Uvařit rýži tak, aby zůstala sypká, pro vás od teď nebude problém. Podělím se o jednoduchý recept neznámého autora s názvem Čínská vařená rýže. Rýži jsem zkusila připravit přesně podle návodu, množství vody i rýže jsem odměřila v přibližně čtvrtlitrovém snídaňovém hrnku. Rýže nepotřebovala žádné další dochucení, zůstala krásně sypká a nelepivá. Lze využít jako příloha nebo základ pro salát. Rýže se dusí v troubě a můžete ji (v jiné nádobě) připravovat společně s masem.

Co je potřeba

  • 1 hrnek rýže
  • 1,5 hrnku vody
  • 1 bobkový list
  • 3 hřebíčky
  • 1 malá cibule
  • lžička soli
  • nať celeru nebo petržele
  • kousek másla
1

V hrnci nebo pánvi rozehřejte kousek másla a propláchnutou okapanou rýži na něm orestujte. Každé zrnko by se mělo obalit tukem a správně orestovaná rýže zesklovatí. Jakmile se to stane, hrnec odstavte.

2

Přidejte rovnou lžičku soli, 1 bobkový list, 3 hřebíčky, malou cibuli a zelenou čerstvou nať. Zalijte studenou vodou.

3

Nádobu zakryjte poklicí a vložte ji do vyhřáté trouby na 175 °C. Nechte rýži dusit 35–40 minut, pak hrnec vyndejte, rýži promíchejte a je-li třeba, nechte ji chvilku zakrytou dojít. Pokud je ale měkká, již nepřikrývejte poklicí. 

4

Takto připravená rýže je nádherně sypká, během dušení se odpaří veškerá tekutina a rýže má velmi dobrou kořeněnou chuť. Hodí se i jako příloha k pečenému kuřeti.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.