Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se rozděluje hovězí maso podle druhu

15. Červen 2019

Pokud si chcete udělat dobré jidlo z hovězího masa, jednou z důležitých věci, mimo to, že musíte aspoň trochu umět vařit anebo používat recepty, je vědět, jaké jsou druhy masa a k čemu se přibližně hodí. V tomto článku popíšu druhy hovězího masa, co krok to čast ze skotu.

1

Krk a špička krku

Méně kvalitní maso, prorostlé svalovinou. Hodí se zejména na vaření, dušení a ke mletí. Z tohoto druhu masa se dělá například guláš.

2

Vysoké žebro

Je to maso s kostmi. Používá se k vaření, dušení anebo na vývar.

3

Hrudí

Další maso s kostmi, které je tvořeno svalovinou. Hodí se na polévku, vařené na přípravu hašé.

4

Podplečí

Středně kvalitní maso, je vhodné k vaření, dušení.

5

Vysoký roštěnec (vysoký šůs)

Může být s kostmi i vykostěný. Používá se k pečení, dušení anebo ke mletí.

6

Nízký roštěnec (nízký šůs)

Kvalitní, šťavnaté maso, vhodné na pečení, dušení anebo minutky. Z roštěnce před odblaněním můžeme připravit rostbif. Plátky z odblaněné roštěny bez kostí se nazývají roštěnky.

7

Svíčková

Vysoce kvalitní, šťavnaté maso. Připravuje se jak na minutku, tak ho můžeme i péct. Známa jídla ze svíčkové jsou například svíčkové řezy, rostbíf, biftek nebo dvojitý biftek, svíčková ze špičky nakrájená na soté, minutkový guláš a další.

8

Pupeční žebro

Méně kvalitní maso s kostmi. Zejména na vývar.

9

Bok bez kostií

Hodí se na vývar, ke mletí a vaření.

10

Plec

Maso druhé kategorie, používá se ke mletí, vaření, roštování, smažení, dušení.

11

Kýta

Rozdělujeme na vrchní šál, spodní šál a ořech. Hodí se na pečení, dušení anebo opekání.

12

Předkýtí

Tato část masa je vhodná k dušení, pečení a opekání.

13

Špička kýty

Používá se na dušení, pečení a opekání.

14

Kližka

Pokud chceme vařit guláš, dusit maso nebo ho vařit, sáhneme po kližce. 

Klíčová slova: maso hovězí druhy masa
Autor: Honza
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.