Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snadno uvařit rýži | recept

Uvařit rýži? To by neměl být pro nikoho z nás žádný problém. Obvykle kupujeme varné sáčky v balení, na kterém výrobce doporučuje postup vaření rýže. Co ale dělat v případě, že takový postup nemáme po ruce? A jak si rýži uvařit, která by byla i jemně kořeněná?

1

Jeden varný sáček s rýží obvykle vystačí na dvě porce. Rýži ve varném sáčku propláchneme pod tekoucí teplou vodou. Tímto krokem sledujeme, aby odtékající voda nebyla zakalená – rýži čistíme.

2

Varný sáček s rýží vložíme do hrnce. Přidáme vodu z kohoutku. Na jeden varný sáček postačí 0,5 litru vody. Do vody přidávám i kapku oleje. To mi pomůže k tomu, aby rýže nebyla příliš slepená. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Pak oheň zmírníme.

3

Vaříme obvykle 14-17 minut na mírném ohni. Sledujeme, zda se nám varný sáček s rýží nepřipekl ke dnu hrnce. I to se někdy stává. Vaření rýže kontrolujeme. Varný sáček s rýží by měl být celý ponořen ve vodě.

4

Vyjmeme varný sáček vidličkou, odkapeme přebytečnou vodu a nožem přeřízneme. Rýži vysypeme na talíř. Pokud chceme rýži ochutit kari či jiným kořením, nyní je ta pravá chvíle. Řádně musíme promíchat.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dušenou rýži | recept
Jak udělat dušenou rýži | recept. Nabízím vám svůj základní recept na dušenou rýži. Pro dušenou rýži není potřeba žádných speciálních ingrediencí - rý…
Jak uvařit zeleninové rizoto | recept
Zeleninové rizoto | recept. Rizoto je původem italské hlavní jídlo, připravované z rýže Arboria s kulatými zrnky. Rizoto je variabilní pokrm, lze…
Jak udělat kuře na kari | recept
Nabízený recept na kuře na kari je určen především těm, které vařit moc nebaví, neumějí to, či vaření považují za ztrátu času. Naše kuře na kari nelze…
Jak připravit rýžové lívance | recept
Rýžové lívance recept. Zajímavý a netradiční dietní recept na rýžové lívance, které udělají vynikající službu v kuchyni, pokud vám zbyla nějaká rýže o…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.