Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat rajčatový protlak | recept

Rajčatový protlak | osvědčený recept. Rajčatový protlak je polotovar, který se v domácnosti vždy hodí. Rajčatový protlak lze konzumovat hned, ale je obvyklejší rajčatový protlak sterilizovat, případně konzervovat jiným způsobem. Jak udělat rajčatový protlak? Recept čtěte dále.

Co je potřeba

  • Rajčata
  • Vybavená kuchyně
1

Rajčatový protlak má výživnou hodnotu i v konzervovaném stavu. Rajčata obsahují mnohé látky, které se varem nezničí. Rajčata mají vysoký obsah provitaminu A, nezanedbatelné množství vitaminů řady B, vitamin C (i když se ho část varem zničí), z nerostných látek mají vysoký obsah zásaditých solí draslíku, sodíku, vápníku, hořčíku a železa.

2

Při úpravě rajčata třídíme podle stupně zralosti – pevná rajčata používáme na saláty nebo pro plnění (a případné zapékání), vyzrálá měkká rajčata používáme na přípravu omáček či polévek. Rajčatový protlak děláme z dobře vyzrálých rajských jablek, a to obvykle tehdy, když jich máme přebytek nebo jejich ceně na trhu nelze odolat.

3

Pro přípravu rajčatového protlaku nikdy nepoužíváme rajčata nahnilá nebo plesnivá. Jednak mají nedobrou chuť, která by protlak nepříznivě ovlivnila, dále by se plísně nemusely zničit ani sterilizací, ale především hnilobné látky a plísně obsahují toxiny lidskému zdraví škodlivé. Shnilá a plesnivá rajčata hned vyhodíme.

4

Rajčatový protlak můžeme konzumovat za studena, a to ve formě rajčatové šťávy. Někdo ji přislazuje, někdo naopak solí a pepří. Čerstvý rajčatový protlak je výborným startem nového dne, výživnou přesnídávkou nebo osvěžujícím a mírně sytícím nápojem při redukčních či odlehčovacích dietách. Čerstvý rajčatový protlak lze používat i pro přípravu míchaných alkoholických nápojů.

5

Sterilizovaný rajčatový protlak slouží jako polotovar pro rychlou přípravu polévek a omáček v době, kdy jsou rajčata na trhu příliš drahá nebo máme málo času na vaření. Rajčatový protlak lze přidávat i do dalších jídel: pikantních gulášů, při přípravě pizzy nebo jiných slaných koláčů, do zapékaných těstovin nebo brambor (na způsob balkánské musaky).

6

Jak na rajčatový protlak. Rajčata omyjeme, propláchneme a necháme okapat. Prolisujeme je odšťavňovacím strojkem (mlýnek nebo elektrický odšťavňovač) – tím se oddělí slupky a jádra. Rajčatovou dřeň dáme do širokého kastrolu, přivedeme k varu, teplotu stáhneme a necháme odpařovat. Kastrol s širokým průměrem zajistí co největší odpařovací plochu. Občas zamícháme, aby se rajčatový protlak nepřichytával ke dnu.

7

Jestliže nemáme odšťavňovač, nakrájíme rajčata na menší kousky, podstříkneme vodou a necháme pod pokličkou rozdusit. Pak propasírujeme sítem, vrátíme do kastrolu a pokračujeme v kondenzaci.

8

Dostatečně zahoustlý rajčatový protlak nalijeme do zavařovacích sklenic a sterilizujeme při 80°C alespoň 25 minut (rajčatový protlak má sklony k rychlému plesnivění). Volíme různě velké sklenice, podle budoucího použití. Počítejme s tím, že se po otevření musí hned spotřebovat. Rajčatový protlak nekořeníme.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat rajčatový kečup | recept
Rajčatový kečup je pikantní studená pochutina, kterou lze v menším množství použít i jako studené omáčky. Jak je známo, kečup mají v oblibě zejména dě…