Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat „smažák“ z květáku v troubě | zdravý recept

Jak udělat „smažák“ z květáku v troubě | zdravý recept

Dnešní zdravý recept na květákový „smažák“ je jednoduchý a dietní. Jsou to vlastně ve výsledku květákové placičky se sýrem z trouby. Recept jsme si vypůjčili v knize Jíme zdravě s Fitrecepty II, připravili přesně podle zadání, a protože nám chutnalo, podělíme se o něj s vámi. Co budete potřebovat a pracovní postup najdete v článku, proto čtěte dále.

Co je potřeba

  • 1 menší květák
  • 1 vejce
  • 150 g mozzarelly
  • špetka soli
  • 1 lžička mleté bazalky
  • 60 g mletého parmazánu

Pracovní postup

 

Tento a další zdravé recepty pocházejí z kuchařek JímeZdravě.cz.

 

1

V knize Jíme zdravě jsou u každého receptu uvedeny nutriční informace vztahující se k jedné porci. Květákový smažák má 240 kcal, obsahuje 19 g bílkovin, 5 g sacharidů a 16 g tuku.

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte 3 porce, přičemž celková doba přípravy je zhruba 35 minut.

 

připravené ingredience k vaření smažáku z květáku
2

Květák očistěte, nastrouhejte na hrubém struhadle a vložte do misky, která je vhodná do mikrovlnné trouby. Květák na čtyři minuty dejte do mikrovlnky, aby se vysušil. Po uplynutí doby květák promíchejte vidličkou a vraťte ještě na 7 minut zpět. Pak květák nechte vychladnout.

Již studený promíchejte s vejcem, solí, bazalkou a parmazánem nebo jiným sýrem parmazánového typu.

rozstrouhaný květák na přípravu zdravého smažáku
základ na květákový smažák z trouby
3

Hmotu důkladně propracujte, aby se dobře spojila. Rozdělte ji na čtyři stejné díly, z nichž budete květákový „smažák“ tvarovat. Placičky pomocí stěrky nebo navlhčenýma rukama tvarujte rovnou na plechu s pečicím papírem.

Vložte do předem vytopené trouby a 20 minut zapékejte při 180 °C.

tvarování květákové směsi do podoby smažáku
4

Po dvaceti minutách dietní smažák vyjměte a na dva plátky položte mozzarellu, může být v celku i strouhaná. Překryjte sýr zbylými dvěma kousky a vraťte do trouby ještě na 5 minut. Doporučuji zvýšit teplotu a pokud máte, zapněte horkovzduch, placičky budou mít lepší barvu.

předpečený květákový smažák a prokládání sýrem
dokončení květákového smažáku před dopečením v troubě
5

Květákový smažák doporučují autoři receptu podávat s bramborovou kaší. Stejně dobře poslouží jako příloha zeleninový salát nebo vařené brambory.

Další velmi chutný květákový recept najdete zde: https://www.jaktak.cz/jak-na-nevsedni-peceny-indicky-kvetak-s-delikatnim-dipem-recept.html.

 

Další zdravé recepty najdete v kuchařkách Jíme zdravě.

 

květákový smažák konečná podoba na talíři

Tipy

Zajímavý článek pro ty, kdo by si rádi vypěstovali květák na zahrádce: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-kvetak.html

Kuchařku s tímto a dalšími zdravými recepty najdete na JimeZdrave.cz.

Varování

Květák obsahuje puriny – dusíkaté látky, které zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi. Lidé trpící dnou by měli květák ze stravy vyloučit.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Jak připravit dýňové rizoto | recept
Jak připravit dýňové rizoto | recept
Dýňové rizoto | recept. Zbyla Vám dýně a chcete si připravit výborné zeleninové jídlo? Vyzkoušejte dýňové rizoto podle našeho receptu. Jeho příprava n…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.