Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami

Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami. Lišky jsou populární jedlou houbou už od starověku. Není se čemu divit, jejich lehce meruňková vůně, spolu s mírnou pepřovou a kořeněnou chutí, zaujme každého. Lišky v kuchyni se připravují tisíci způsoby, takže existuje nespočet receptů. Jeden z nich si teď můžete přečíst a zaujme-li vás, i vyzkoušet.

Co je potřeba

  • 500 g listového těsta
  • 500 g hub lišek
  • 150 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 150 g zakysané smetany
  • pažitka
  • mletý pepř
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • lžíce sádla
  • vejce na potření
  • kmín na posyp (volitelně)
1

Lišky očistěte a větší plodnice pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte lžíci sádla a lišky alespoň 15 minut poduste pod pokličkou. Vodu, která se uvolní z hub, nechte odpařit. V pánvi musí zůstat jen tuk a houby.

2

Cibuli nakrájejte a rozdělte na proužky. Vložte ji do pánve k liškám a společně osmahněte. Jakmile je cibule poloměkká, pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

3

Do studené liškové směsi vmíchejte kousky anglické slaniny, pažitku a zakysanou smetanu. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, špetkou muškátového oříšku a podle chuti osolte.

4

Z těsta vyválejte dva obdélníky a do středu každého z nich rozprostřete houbovou náplň. Závin zabalte obvyklým způsobem a přeneste na plech vypláchnutý vodou. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat kmínem. Pečte při 220 °C dozlatova.

Před vložením do trouby závin na několika místech propíchejte špejlí, aby mohla unikat pára a těsto po upečení nezvlhlo.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.