Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dýňové chilli | recept

Jak uvařit dýňové chilli | recept

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji ho těm, kdo se snaží redukovat hmotnost a nevyhýbají se zelenině. Tento pokrm je rychlý a nenáročný na přípravu.

Co je potřeba

  • 1 malá dýně (Hokkaido)
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 cibule
  • kukuřičná zrna z 1–2 klasů
  • 1 silnější pórek
  • 1 červená paprika
  • chilli papričky podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 115 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
  • 200 ml bílého vína
  • česnek dle vlastního uvážení
  • sůl
  • olivový nebo jiný olej
  • zelená petržel nebo jiná bylinka
1

Připravte si všechny potřebné ingredience. Z konzervovaných fazolí slijte nálev, ostatní zeleninu očistěte. Pórek ponechejte i se zelenou částí. Čerstvá kukuřičná zrna lze nahradit konzervovanými. Zeleninový vývar můžete připravit i z domácí sušené zeleniny (např. z domácí vegety – Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). Olivový olej můžete nahradit jakýmkoli jiným. Recept je orientační, množství surovin si upravte podle vlastního uvážení a chuti.

2

V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně pokrájenou cibuli a česnek dorůžova.

3

Mezitím si pokrájejte ostatní zeleninu na menší kousky. Dýni neloupejte, vařením slupka změkne. Hokkaido se nemusí loupat, stačí vykrojit stopku a odstranit dužninu i se semeny. Nejlépe to jde lžící.

4

Jakmile cibulka s česnekem lehce zrůžoví, je čas přidat dýni a chilli papričky. Chilli můžete ponechat vcelku a před podáváním je vyjmout, nebo je rozsekejte na velmi malé kousky. Vše zalijte vínem, malým množstvím vývaru a nechte pod pokličkou alespoň 10 minut dusit. Občas zlehka promíchejte.

5

Po 10 minutách přidejte do pánve všechny ostatní ingredience a duste do změknutí zeleniny. Zelenina nesmí být rozvařená, musí zůstat na skus. Opatrně občas promíchejte, aby se nerozpadla dýně a hlavně ochutnávejte. Doba varu záleží na velikosti nakrájených zeleninových kousků.

6

Po uvaření případně dosolíme a přidáme zelenou nať. Dá se podávat jen tak či s vařenou rýží.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dýňové máslo | recepty
Jak udělat dýňové máslo | recepty
Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.