Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji ho těm, kdo se snaží redukovat hmotnost a nevyhýbají se zelenině. Tento pokrm je rychlý a nenáročný na přípravu.
Co je potřeba
1 malá dýně (Hokkaido)
1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
1 cibule
kukuřičná zrna z 1–2 klasů
1 silnější pórek
1 červená paprika
chilli papričky podle chuti
500 ml zeleninového vývaru
115 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
200 ml bílého vína
česnek dle vlastního uvážení
sůl
olivový nebo jiný olej
zelená petržel nebo jiná bylinka
1
Připravte si všechny potřebné ingredience. Z konzervovaných fazolí slijte nálev, ostatní zeleninu očistěte. Pórek ponechejte i se zelenou částí. Čerstvá kukuřičná zrna lze nahradit konzervovanými. Zeleninový vývar můžete připravit i z domácí sušené zeleniny (např. z domácí vegety – Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). Olivový olej můžete nahradit jakýmkoli jiným. Recept je orientační, množství surovin si upravte podle vlastního uvážení a chuti.
2
V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně pokrájenou cibuli a česnek dorůžova.
3
Mezitím si pokrájejte ostatní zeleninu na menší kousky. Dýni neloupejte, vařením slupka změkne. Hokkaido se nemusí loupat, stačí vykrojit stopku a odstranit dužninu i se semeny. Nejlépe to jde lžící.
4
Jakmile cibulka s česnekem lehce zrůžoví, je čas přidat dýni a chilli papričky. Chilli můžete ponechat vcelku a před podáváním je vyjmout, nebo je rozsekejte na velmi malé kousky. Vše zalijte vínem, malým množstvím vývaru a nechte pod pokličkou alespoň 10 minut dusit. Občas zlehka promíchejte.
5
Po 10 minutách přidejte do pánve všechny ostatní ingredience a duste do změknutí zeleniny. Zelenina nesmí být rozvařená, musí zůstat na skus. Opatrně občas promíchejte, aby se nerozpadla dýně a hlavně ochutnávejte. Doba varu záleží na velikosti nakrájených zeleninových kousků.
6
Po uvaření případně dosolíme a přidáme zelenou nať. Dá se podávat jen tak či s vařenou rýží.
Jak připravit podzimní dýňovou granolu | recept. Využití sytě oranžové dýně v kuchyni je opravdu rozmanité, a navíc i velice působivé. Jinak tomu není…
Jak upéct slané dýňové muffiny s balkánským sýrem, bylinkami a sezamovými semínky. Sytě oranžová a příjemně nasládlá dýně tyto šťavnaté muffiny nejenž…
Jak na hořčici z dýně Hokkaidó | recept na dýňový dip. Dip, omáčka či dressing vždy příjemně dochutí a zpestří podávaný pokrm. Zvláště pak, když se je…
Diskuze k článku