Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit dýňové chilli | recept

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji ho těm, kdo se snaží redukovat hmotnost a nevyhýbají se zelenině. Tento pokrm je rychlý a nenáročný na přípravu.

Co je potřeba

  • 1 malá dýně (Hokkaido)
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 1 cibule
  • kukuřičná zrna z 1–2 klasů
  • 1 silnější pórek
  • 1 červená paprika
  • chilli papričky podle chuti
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 115 g rajčatového protlaku (1 plechovka)
  • 200 ml bílého vína
  • česnek dle vlastního uvážení
  • sůl
  • olivový nebo jiný olej
  • zelená petržel nebo jiná bylinka
1

Připravte si všechny potřebné ingredience. Z konzervovaných fazolí slijte nálev, ostatní zeleninu očistěte. Pórek ponechejte i se zelenou částí. Čerstvá kukuřičná zrna lze nahradit konzervovanými. Zeleninový vývar můžete připravit i z domácí sušené zeleniny (např. z domácí vegety – Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). Olivový olej můžete nahradit jakýmkoli jiným. Recept je orientační, množství surovin si upravte podle vlastního uvážení a chuti.

2

V hlubší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm drobně pokrájenou cibuli a česnek dorůžova.

3

Mezitím si pokrájejte ostatní zeleninu na menší kousky. Dýni neloupejte, vařením slupka změkne. Hokkaido se nemusí loupat, stačí vykrojit stopku a odstranit dužninu i se semeny. Nejlépe to jde lžící.

4

Jakmile cibulka s česnekem lehce zrůžoví, je čas přidat dýni a chilli papričky. Chilli můžete ponechat vcelku a před podáváním je vyjmout, nebo je rozsekejte na velmi malé kousky. Vše zalijte vínem, malým množstvím vývaru a nechte pod pokličkou alespoň 10 minut dusit. Občas zlehka promíchejte.

5

Po 10 minutách přidejte do pánve všechny ostatní ingredience a duste do změknutí zeleniny. Zelenina nesmí být rozvařená, musí zůstat na skus. Opatrně občas promíchejte, aby se nerozpadla dýně a hlavně ochutnávejte. Doba varu záleží na velikosti nakrájených zeleninových kousků.

6

Po uvaření případně dosolíme a přidáme zelenou nať. Dá se podávat jen tak či s vařenou rýží.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…
Cikánský guláš | recept. Následující recept mám zapsaný ve stařičkém zděděném sešitku jako cikánský guláš. Název ponechávám, i když je diskutabilní. S…