Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept Z pohanky lze připravit řadu chutných pokrmů. Je chutná jako příloha k masům, jako zavářka do polévek, připravují se z ní slané i sladké kaše nebo obdoba rizota. Pohanka obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin P (rutin), železo, fosfor, draslík, měď a zinek. Má vyšší obsah bílkovin, než rýže. Před použitím pohanku propláchneme a spaříme horkou vodou. Vzhledem k vysokému obsahu tuku pohanku neskladujeme dlouho, tuk obsažený v semenech stářím žlukne a pohanka je pak hořká. Zkuste si uvařit polévku z pohanky podle mého následujícího receptu.

Co je potřeba

  • 1 l zeleninového vývaru
  • hrst čerstvých nebo sušených hub (v nouzi stačí i žampiony)
  • 40 g pohanky
  • 1 menší cibule
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička mleté sladké papriky
  • špetka pepře
  • sůl
  • 1 – 2 stroužky česneku
1

Nejprve si uvaříme zeleninový vývar. Očištěnou mrkev, petržel, cibuli, celer, kousek kedlubnu, list kapusty (popř. i jiné druhy zeleniny) zalijeme studenou vodou a vaříme spolu doměkka. Po změknutí zeleniny vývar přecedíme a zeleninu využijeme jinak.

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept
2

Pohanku spaříme horkou vodou, necháme okapat a osmahneme na třetině tuku. Přidáme nakrájené houby na plátky, krátce osmažíme, osolíme a zalijeme připraveným vývarem ze zeleniny. Vše společně vaříme.

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept
3

Na zbylém tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Když je cibule světle žlutá, přidáme mletou papriku a pepř. Promícháme a přidáme lžíci hladké mouky. Lehce opražíme a necháme vychladnout. Po chvíli směs přidáme do polévky, dobře rozmícháme a ještě chvilku polévku povaříme. Hotovou polévku ochutíme prolisovaným česnekem a zelenou petrželovou natí.

Jak uvařit pohankovou polévku s houbami | recept

Tipy

Komu se nechce připravovat domácí zeleninový vývar, může ho nahradit průmyslově vyráběnou kostkou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.