Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit houbové rizoto | bezmasý pokrm

Jak uvařit houbové rizoto | bezmasý pokrm. Jak uvařit houbové rizoto? Držme se klasického italského receptu a určitě neprohloupíme. Italský název tohoto lehkého pokrmu je Risotto con funghi. Vždy musí mít téměř tekutou, krémovou konzistenci. Chuť tomuto rizotu dodá nejen parmazán, ale hlavně rafinovaná chuť čerstvých, nebo sušených hub.

 

Co je potřeba

  • 300 g rýže na rizoto ( rýže carnarolli)
  • 100 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1ks menší šalotky
  • 200 g čerstvých, mražených, nebo 100 g sušených hub
  • 200 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • hladkolistá petržel
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

 

1

Sušené houby namočíme do horké vody. Pokud máme čerstvé nebo mražené, podusíme je chvilku na pánvičce.

 

2

Šalotku nasekáme nadrobno. V litinovém hrnci rozpálíme olej, zpěníme šalotku a přidáme rýži. Krátce orestujeme, zalijeme vývarem a vínem. Dbáme na to, aby byla rýže ponořená. Za občasného promíchání rýži vaříme na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje. Pokud je rýže stále tvrdá, přilijeme další tekutinu. Pokračujeme dokud není rýže skoro měkká. Trvá to asi půl hodiny.

 

3

Mezitím si připravíme houby. Vodu z namočených hub slijeme a houby přidáme do rizota. Dále přidáme zpěněnou šalotku. Rizoto osolíme a opepříme.

 

4

Jakmile je rýže téměř hotová, přidáme máslo, nasekanou petržel a parmazán.

 

 

 

 

5

Vše promícháme, přikryjeme poklicí a necháme ještě alespoň tři minuty dojít, aby se všechny chutě propojily.

 

6

Hotový pokrm podávejte s lehčím italským vínem. Výborně se hodí růžové.

Autor: Jana P.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.