Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct kotlety v hlávkovém zelí | recept

Zapečené kotlety v hlávkovém zelí | recept. Zelí se dá připravit na mnoho způsobů. Je oblíbenou přílohou, v kombinaci s jinými druhy zeleniny slouží k přípravě salátů a je součástí řady krajových specialit. Zelí je na trhu dostatek celý rok, a proto si následující specialitu můžete uvařit kdykoli, nejen na podzim.

Co je potřeba

  • 4-6 vepřových kotlet bez kosti (nebo plátky krkovice)
  • malá hlávka zelí
  • 1 cibule
  • malá konzerva rajského protlaku
  • 1 chilli paprika
  • 3 rajčata (několik cherry rajčat)
  • 120 ml bílého vína
  • lžička sladké papriky
  • sůl
  • hladká mouka
  • sádlo
  • voda
1

Plátky masa zlehka naklepejte, osolte a obalte v hladké mouce z obou stran. Na malém množství tuku obalené maso opečte, vyjměte a na chvilku odložte stranou.

2

Cibuli drobně pokrájejte a chilli papričku nakrájejete na tenká kolečka. Nepatříte-li k milovníkům pikantních jídel, pálivou papričku vynechte, ale s ní jídlo chutná lépe. 

3

Na zbylém tuku z opékání kotlet osmahněte cibuli, přidejte rajský protlak, sladkou papriku a pokrájenou feferonku. Přidejte asi 200 ml vody, vraťte do směsi maso a duste do poloměkka.

4

Zatímco se maso dusí, připravte si zelí. Hlávku očistěte od vnějších listů, vykrojte košťál a zbytek pokrájejte na nudličky. Zelí osolte a lehce poduste na malém množství tuku v jiné nádobě, než je maso.

5

Rajčata oloupejte a nakrájejte na menší kousky, pracujete-li s cherry rajčaty, stačí je překrájet na poloviny. Z rajčat půjde slupka lehce sloupnout, jestliže je předem krátce spaříte vroucí vodou.

6

Nakonec smíchejte masovou směs s dušeným zelím, přidejte rajčata, zalijte bílým vínem a promíchejte. Do zapékací misky rozložte trochu zelí, na něj položte plátky masa a zakryjte zbytkem zelí. Zapečte v troubě, zelí na povrchu zezlátne. Podávejte s chlebem.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Kuřecí peperonata | recept. Peperonata je původem italská zeleninová příloha k rybám a masu. Peperonata je jednoduchá na přípravu a nepotřebujete na n…
Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha…