jaktak.cz

Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct závin z listového těsta s liškami | recept s houbami. Lišky jsou populární jedlou houbou už od starověku. Není se čemu divit, jejich lehce meruňková vůně, spolu s mírnou pepřovou a kořeněnou chutí, zaujme každého. Lišky v kuchyni se připravují tisíci způsoby, takže existuje nespočet receptů. Jeden z nich si teď můžete přečíst a zaujme-li vás, i vyzkoušet.

Co je potřeba

  • 500 g listového těsta
  • 500 g hub lišek
  • 150 g slaniny
  • 2 střední cibule
  • 150 g zakysané smetany
  • pažitka
  • mletý pepř
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • lžíce sádla
  • vejce na potření
  • kmín na posyp (volitelně)

Krok 1

Lišky očistěte a větší plodnice pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte lžíci sádla a lišky alespoň 15 minut poduste pod pokličkou. Vodu, která se uvolní z hub, nechte odpařit. V pánvi musí zůstat jen tuk a houby.

Krok 2

Cibuli nakrájejte a rozdělte na proužky. Vložte ji do pánve k liškám a společně osmahněte. Jakmile je cibule poloměkká, pánev odstavte a směs nechte vychladnout.

Krok 3

Do studené liškové směsi vmíchejte kousky anglické slaniny, pažitku a zakysanou smetanu. Okořeňte čerstvě mletým černým pepřem, špetkou muškátového oříšku a podle chuti osolte.

Krok 4

Z těsta vyválejte dva obdélníky a do středu každého z nich rozprostřete houbovou náplň. Závin zabalte obvyklým způsobem a přeneste na plech vypláchnutý vodou. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat kmínem. Pečte při 220 °C dozlatova.

Před vložením do trouby závin na několika místech propíchejte špejlí, aby mohla unikat pára a těsto po upečení nezvlhlo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zavin-z-listoveho-testa-s-liskami-recept-s-houbami.html