Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct houbovec z rýže | bezlepkový recept

Dnešní  pokrm vzhledem připomíná velikonoční nádivku a chutí se jí také podobá. Recept je určen těm, kteří se z jakéhokoli důvodu vyhýbají lepku a klasický houbovec z rohlíků si dopřát nemohou. Čerstvé houby se mohou nahradit houbami sušenými, jen jich stačí méně. V kuchařských rozpisech se uvádí přepočet 1:10, tzn. že 1 g sušených hub se rovná 10 g hub čerstvých.

Co je potřeba

  • 300 g rýže
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g čerstvých hub
  • 2 vejce
  • 500 ml mléka
  • 250 ml uzeného vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • pažitka
  • 50 g másla
1

Houby očistěte a pokrájejte na plátky. Opékejte je na másle tak dlouho, dokud se neodpaří veškerá voda. Před dalším užitím je nechte vychladnout. Na houbovec volte směs tvrdších druhů hub. 

2

V mléce rozvařte rýži na kaši. Mléko se částečně vstřebá a částečně odpaří, ke konci varu přidávejte po částech vývar. Výsledná hmota musí být velmi hustá, a proto nemusíte spotřebovat celé množství vývaru. Uvařenou kaši můžete rozmixovat, aby byla hladší.

3

Uzené maso nakrájejte na kostky a přidejte k dušeným houbám společně se dvěma žloutky a prolisovaným česnekem. Bílky prozatím odložte stranou. Vše promíchejte.

4

Studenou rýžovou kaši promíchejte s houbovou směsí a pažitkou nebo jinou zelenou natí. Osolte a okořeňte mletým pepřem podle chuti. 

5

Nakonec do hmoty zapravte ušlehaný sníh ze 2 bílků. Rozetřete na pekáček vymazaný máslem a upečte při 200 °C. Délka pečení záleží na tom, jak vysokou vrstvu těsta budete mít. Houbovec podávejte nakrájený na kostky. Chutná dobře i studený. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.