Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku

Jak uvařit houbu sírovec ve smetanové omáčce s kari | recept na omáčku. K přípravě jídla z následujícího receptu budete potřebovat houbu, kterou můžete najít od dubna do října na kmenech stromů - jmenuje se Sírovec žlutooranžový. Houbu rozhodně nepřehlédnete, jak už název napovídá, je nápadná zbarvením a mnohdy také velikostí. V anglicky mluvících zemí se jí říká chicken of the woods mushroom (stromové kuře), protože v pokrmu připomíná jemnou delikátní chutí kuřecí maso. Ostatně s kuřecím masem se kombinuje i v našem receptu. Tak pokud ji někde uvidíte, neváhejte a vyzkoušejte ji třeba podle tohoto návodu.

Co je potřeba

  • 500 g sírovce
  • 300 g drůbežích prsou
  • 200 ml smetany
  • 1 velká cibule
  • lžíce másla nebo kousek slaniny na vyškvaření
  • sůl
  • lžíce kari koření
  • 1 l kuřecího vývaru
  • mletý pepř
  • hladká mouka na zahuštění
1

Plodnice sírovce se sbírají mladé, ještě měkké. Když do houby zakrojíte nožem, musí to jít lehce, podobně jako do másla. Nedoporučuje se houbu sklízet na stromech akátu nebo dubu. Nejchutnější a nejšťavnatější je údajně z vrby a topolu. Často se vyskytuje ve starých zahradách a sadech na ovocných stromech. Před kuchyňskou úpravou se doporučuje houbu namočit přes noc do mléka, nebo 10 až 15 minut  naporcovanou povařit v osolené vodě.

2

Houbu očistěte a pokrájejte na přibližně stejně velké kousky. Povařte je asi 10 minut v osolené vodě. Pak sceďte.

3

Kuřecí (krůtí) prsa nakrájejte na kostky. Odstraňte z nich před krájením kůži. V hrnci rozehřejte máslo nebo nechte vyškvařit kousek slaniny. Se slaninou bude mít jídlo ještě výraznější chuť. Na tuku osmahněte pokrájenou cibuli, přidejte houby a maso a opečte. 

 

4

Opečené maso posypte kari kořením a mletým pepřem, promíchejte a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně. Povařte a dosolte podle chuti. Omáčky by nemělo být mnoho, pokrm je spíše hustější. Podávejte s rýží, knedlíkem nebo s brambory.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat brusinky | recepty
Jak zpracovat brusinky | recepty. Dnes se s vámi podělím o recepty na zpracování brusinek. Všechny recepty jsou mnohokrát odzkoušené a snadné. Brusink…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.