Jak využít rostlinné proteiny | rady a tipy. Pod pojmem práškový protein si možná představíte cosi nezdravého používaného v posilovnách. Rostlinné proteiny jsou však čistě přírodní (dejte si samozřejmě pozor na složení) a zdraví prospěšné. Jestliže jste se s nimi dosud nesetkali, poradíme Vám,jak přírodní rostlinné proteiny používat.
Co je potřeba
Viz další kroky
1
Přírodní rostlinné proteiny se dají sehnat v prodejnách se zdravou výživou a samozřejmě na internetu. Jsou vyráběny z mnoha druhů rostlin a mají celou řadu příznivých účinků. Mohou být vhodným doplňkem výživy pro vegetariány či vegany.
2
Najdete mezi nimi například následující druhy:
Rýžový protein – Pro výrobu kvalitního rýžového proteinu se používá neloupaná hnědá rýže, která si tak zachovává řadu zdraví prospěšných látek.
3
Konopný protein – Konopný protein se vyrábí z velmi zdravých konopných semínek. Vyznačuje se obsahem kompletního spektra aminokyselin dostupných v přírodě, vyváženým poměrem omega-3, -6 i -9 mastných kyselin. Tento protein je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, pomáhá detoxikovat organismus, dodává energii, posiluje, a napomáhá růstu svalové hmoty.
4
Hrachový protein – Hrachový protein je vhodnou alternativou pro veganskou či vegetariánskou stravu, využijí jej však i sportovci. Hrachový protein obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je snadno stravitelný a rychle zasytí.
5
Existuje však celá řada dalších druhů (např. protein z chia semínek, dýňový protein apod), některé proteiny pak mohou obsahovat i macu, zelený ječmen či chlorellu a další „superpotraviny“. Seženete i mnohé ochucené varianty.
6
A jak se práškový protein užívá?
Rostlinné proteiny můžete přidávat do smoothie, koktejlů, jogurtu, polévek, kaší, do ovocných či zeleninových salátů. Dá se využít pro přípravu zmrzliny, nepečených i pečených dezertů (v receptu nahrazuje mouku i cukr) i pečiva.
Rostlinné proteiny jsou vhodné také pro osoby s bezplepkovou či bezmléčnou dietou.
Jak využít kakaové máslo | rady a tipy. Kakaové máslo se samozřejmě používá především k výrobě poctivé a kvalitní čokolády. Uplatnění však nalezne i v…
Jak využít makadamiový olej | rady a tipy. Makadamiový olej se vyrábí lisováním makadamiových oříšků, jak je patrné již z jeho názvu. Tento olej se dá…
Brokolicový salát | recept. Z brokolice nemusíte připravovat pouze placičky nebo polévku a jiné teplé pokrmy. Vyzkoušejte salát z vařené brokolice a d…
Salát z čerstvého špenátu | recept. O špenátu je známo, že je velmi zdravý. Pokud jej nemusíte v tepelně upraveném stavu, vyzkoušejte salát z čerstvéh…
Jak se správně stravovat v létě | rady a tipy. Léto s sebou přináší nejrůznější kulturní akce, grilování a s nimi spojené nezdravé pokrmy a nápoje, al…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku