Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší recept na domácí vánočku? Tady si určitě vyberete!

vánočka sladké pečivo

Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které se peče podle nejrůznějších receptů. Do našeho článku jsme zařadili výběr těch nejlepších, i když někdo s námi určitě nebude souhlasit. Vždyť nejlepší vánočka je samozřejmě ta, kterou pekla nebo peče vaše babička či maminka.

Vánočka jako symbol

Zeptáte-li se kohokoliv, které pečivo nesmí na vánočním stole chybět, určitě odpoví, že vánočka nebo cukroví. V českých zemích se houska, calta, pletýnka, štědrovka či ceplík pekla už ve 14. století. Tradičně se splétala z devíti pramenů: čtyři spodní symbolizovaly Zemi, Slunce, vodu a vzduch, tři prostřední cit, rozum a vůli a dva horní lásku a poznání. Symbolika byla v lidové kuchyni hluboce zakořeněná a moučné pokrmy na štědrovečerním stole představovaly bohatou úrodu v příštím roce. Kynuté těsto bylo oblíbené pro svoji schopnost nabývat na objemu a totéž se očekávalo od majetku.

vánočka v detailu

Jak na kynuté těsto, aby se povedlo

Aby se vánočka z kynutého těsta povedla, je nutno dodržovat několik zásad:

  • Veškeré přísady do těsta musejí mít přibližně stejnou teplotu. Připravte si je několik hodin před zaděláváním na jedno místo.
  • Dobré kynutí si zajistíte čerstvým droždím. Rozetřete ho v hrnku s malým množstvím cukru a mouky a zalijte několika lžícemi vlažného mléka (teplota asi 35 °C). V teple nechte vzejít kvásek.
  • Nesmíte těsto příliš osladit, při pečení by špatně drželo tvar. Příliš mnoho tuku pak způsobí, že těsto špatně kyne a vánočky jsou „těžké“.
  • Těsto dobře vypracujte, na vánočku musí být tužší, hladké a lesklé. Nesmí se chytat mísy ani vařečky. 
  • Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout. Po 30 minutách ho promíchejte, čímž zlepšíte kvalitu, a nechte znovu kynout. Správně vykynuté těsto zhruba dvojnásobně nabyde.
  • Rozinky namočte den předem do rumu, vody nebo šťávy, budou chutnější.

Pletení vánočky

Jednoduchou skládanou vánočku ze dvou nebo tří pater dovede každý. Jak uplést vánočku ze všech možných kombinací vám poradí video pana Cuketky na našem Facebooku. Opravdu doporučuji, stojí za podívání!

Jak uplést vánočku ze šesti pramenů předvádí kuchař Petr Stupka, tento postup je asi nejobvyklejší.

Jak uplést vánočku z devíti pramenů se naučíte v tomto videu.

Návodů najdete na internetu i našich stránkách spoustu, ale za mě je TOP video od pana Cuketky, které vřele doporučuji.

vánoční pečivo vánočka

Z jakého těsta vánočku upéct?

Vybrali jsme 7 již dříve zveřejněných receptů s fotografiemi z našeho webu. Pokud chcete vybírat ještě více, podívejte se na videa na https://www.jaktak.cz/

  1. Vánočka z jednoduchého těsta s olejem, která vydrží dlouho vláčná a není suchá.
  2. Vyzkoušejte máslovou vánočku, určitě vám zachutná.
  3. Bramborová vánočka – recept na vláčnou a výbornou vánočku z domácí pekárny.
  4. Tvarohová vánočka se připravuje stejně jako známá klasická vánočka, a to z kynutého těsta, navíc je tu jen tvaroh.
  5. Postup přípravy hrnečkové vánočky najdete v článku.
  6. Jak upéct vánočku kynutou přes noc – recept na vánočku vhodný i pro diabetiky
  7. Jak upéct vánočku s březovým cukrem 

 

vánočka nakrájená na plátky

Pletenec z plundrového těsta

Nakonec přidávám jeden recept na pletenec z plundrového těsta s kandovaným ovocem – je z výstřižku z roku 1969 – noviny, bohužel bez jiného označení. S receptem si poradí spíše zkušenější pekařka, je opsaný přesně, bez bližších informací, jak pletenec péct. 

 

Co budete potřebovat:

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g margarínu
  • 1 vejce
  • 1/16 l mléka
  • 30 g droždí
  • 40 g cukru
  • špetka soli

Náplň:

  • 1 tabulka čokolády
  • 30 g rozinek
  • 30 g mandlí
  • 100 g kandovaného ovoce

Navíc:

  • vejce na potření
  • tuk na plech

Pracovní postup:

Asi 50 g mouky zpracujeme s tukem v bochánek. Ostatní mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, vejce, kvásek připravený z mléka, trochy cukru, mouky a droždí a vypracujeme vláčné, ale trochu hustší těsto. Vyválíme je na čtverec, doprostřed dáme tukový bochánek a okraje k sobě složíme jako obálku. Válečkem lehce přejedeme, těsto rozválíme na obdélník a ten složíme po délce a třikrát po šířce. Těsto necháme odpočinout, ještě jednou ho přeložíme a pak vyválíme v obdélník, který rozkrojíme na 3 pruhy. Usekané kandované ovoce, mandle, rozinky a čokoládu naplníme do pruhů, jejich okraje přitiskneme, aby nádivka nevypadávala. Tyto 3 pruhy upleteme v cop, navrch pomažeme vejcem a na plechu upečeme jako vánočku. Prochladlý krájíme na řezy.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vánočku | recept
Jak upéct vánočku | recept
Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na váno…
Jak upéct tvarohovou vánočku | recept
Jak upéct tvarohovou vánočku | recept
Tvarohová vánočka | recept. Tvarohová vánočka se odlišuje, jak napovídá název, malou nuancí. Připravuje se stejně jako známá klasická vánočka, a to z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.