Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vánočku s březovým cukrem | recept pro diabetiky

Jak upéct vánočku s březovým cukrem | recept pro diabetiky. Potřebovala jsem vánočku bez cukru a v pekárně mně tvrdili, že do každého kynutého těsta se musí přidat řepný cukr, jinak to prý nejde. Netroufám si nabídnout pečivo s cukrem někomu, kdo ho nesmí, a proto jsem zkusila upéct vánočku s březovým cukrem, prodávaným pod obchodním názvem Xylitol. Ten má výhodu, že je stejně sladký, dávkuje se ve stejném množství a od cukru ho chuťově prakticky nerozeznáte. V oblíbeném receptu jsem nahradila cukr stejným množstvím xylitolu, kynutí trvalo o něco déle, ale vánočka se povedla. Snad se moje zkušenost bude někomu hodit a nabízím návod, jak na to.

Co je potřeba

  • 200 g polohrubé mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 100 g xylitolu (cukru)
  • 100 g másla
  • 30 g droždí
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • špetka mletého anýzu
  • špetka muškátového oříšku
  • rozinky podle uvážení
  • mandle na ozdobu
  • bílek na potření
1

Do vlažného mléka rozmíchejte xylitol a rozdrobte droždí se lžící mouky. Nechte droždí vzejít a přidejte promíchanou mouku, vlahé rozpuštěné máslo, strouhanou kůru, žloutky, sůl a koření. Vypracujte tužší těsto, misku zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo. Těsto bude kynout nejméně hodinu.

2

Vykynuté těsto rozdělte na 9 přibližně stejných kousků. Vyválejte z nich stejně dlouhé prameny. Při vyvalování můžete těsto lehounce podsypat moukou, je-li to třeba.

3

Na plech vyložený papírem na pečení položte vedle sebe 4 prameny těsta. Zapleťte je, uprostřed dlaní nebo válečkem vytvořte důlek a těsto potřete bílkem. Na těsto položte rozinky, které předem namočte do vody, sirupu nebo tuzemáku. Ze tří pramenů spleťte cop a položte ho do vytvořené prohlubně. Opět těsto uprostřed zmáčkněte, potřete bílkem a posypejte rozinkami.

4

Nakonec stočte dva prameny do spirály a položte na vánočku. Konce spojte dohromady a zastrčte pod těsto. Naposled potřete bílkem, posypte sekanými mandlemi a nechte kynout po dobu, než se vyhřeje trouba na 180 °C. Vánočku vložte do vyhřáté trouby a 20 minut pečte. Pak teplotu ztlumte na 160 °C a vánočku dopečte. Upečenou přendejte na rošt a nechte před zakrojením vychladnout.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct máslovou vánočku | recept
Máslová vánočka | recept. Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které se v dnešní době dá koupit po celý rok v obchodech. Tomu, kdo byl chtěl letošní sv…
Jak upéct vánočku | recept
Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na váno…