jaktak.cz

Jak si užít část Cesty sv. Jakuba v Čechách | tip na výlet

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si užít část Cesty sv. Jakuba v Čechách | tip na výlet. Nejste rozhodnuti jestli se vydat na Cestu svatého Jakuba ( španělsky Camino de Santiago)? Poradíme vám, jak si část poutní cesty vyzkoušet v Čechách. K hrobu svatého Jakuba v Santiagu de Compostela vede dvanáct cest, které procházejí historickými poutními místy. Symbolem poutě je mušle hřebenatky, která je vyobrazena i na směrových značkách a možná nevíte, že některé cesty protínají i naši krásnou republiku. Vybereme si některou z cest a můžeme si na ní promyslet zda jít až do Santiaga de Compostela.

 

Co je potřeba

  • mapu s vyznačením naší svatojakubské trasy
  • pár dnů volna

 

Krok 1

Klub českých turistů vyznačil některé české cesty v hrotu běžných turistických značek. Někde značení chybí a někde je doplněno symbolem mušle. A na několika místech jsou umístěny i speciální informační tabule. Proto si svoji část cesty pečlivě naplánujeme. Také si můžeme jen určit přibližný cíl a ptát se lidí, které na svojí pouti potkáme. Určitě se přesvědčíme, že český národ je nejen velmi komunikativní, ale i chápavý a vždy ochotný poradit a pomoci. A i o tom pouť je!

 

Krok 2

Velmi zajímavá je část české stezky která vede z Prahy přes Karlštejn, Příbram, Rožmitál, Kasejovice, Nepomuk, Klatovy a Kdyni až na hraniční přechod Všeruby. Tato trasa je dlouhá asi 200kilometrů. Dále pokračuje po Východobavorské svatojakubské cestě směrem k Řeznu.

Krok 3

Tato Všerubská trasa vychází z Prahy od kostela svatého Jakuba. Půjdeme podél Vltavy až na Zbraslav a dále nad řekou Berounkou směrem na Karlštejn. Tady se určitě zastavíme. Poté budeme pokračovat brdskými lesy úsekem zvaným Hřebeny.

Krok 4

Dalším cílem je poutní areál Skalka nad Mníškem pod Brdy. Všudypřítomné lesy nám dají hodně prostoru pro přemýšlení i relaxaci. A v tomto případě více, než kdy jindy platí, že cílem je právě CESTA.

Krok 5

Nevynecháme krásnou Dobříš s nádherným zámkem a přes brdský vrch Kuchyňka se přesuneme k poutnímu místu Svatá hora u Příbrami.

Krok 6

Na Svaté Hoře se pokocháme nádherným výhledem na Brdy a Příbram s kostelem svatého Jakuba.

Krok 7

Poté pokračujeme přes obec Vysoká se zámečkem A.Dvořáka do Rožmitálu pod Třemšínem. Zastavíme se u Třemšínské boudy, která stojí přímo na Svatojakubské cestě vedoucí z Příbrami až na Třemšín. Je přestavěna na útulnu a už mnohý poutník (stejně jako já) si tady odpočinul. Vedle boudy je i ohniště a odpočinkové místo s lavičkami.

Krok 8

Trasa vede dál a jestli máte více času než já, určitě si jí projděte celou. Všude je plno krásných míst k prohlédnutí. Naše církevní památky stojí za bližší prozkoumání a vyčisti si hlavu je úžasná záležitost. Vřele doporučuji a doufám, že se někdy na Svatojakubské cestě potkáme. Klidně v Čechách, nebo v Santiagu de Compostelu.

Krok 9

Všem spolupoutníkům přeji krásnou, šťastnou cestu a ať najdeme to, co hledáme. Na cestě, nebo v sobě.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uzit-cast-cesty-sv-jakuba-v-cechach-tip-na-vylet.html