Co je potřeba

Vařené jakostní kuřecí maso
Sterilizovaná zelenina
Aspik
Majonézový salát bez uzeniny

1

Kuřecí aspik budeme připravovat z vařeného jakostního kuřecího masa (prsa nebo větší stehno), aspiku zhotoveného z potravinářské želatiny bez příchuti, dále z nakládané zeleniny podle vlastní volby, majonézového salátu bez uzeniny (například francouzský salát nebo bramborový). Nejdřív uvaříme kuřecí maso – na čtyři porce stačí jedno větší prso nebo stehno. Obereme je z kostí, měně kvalitní kousky vrátíme do vývaru (bude dobrá polévka). Maso necháme vychladnout a nakrájíme přes vlákno.

2

Podle návodu na sáčku připravíme želatinu. Na rozpuštění použijeme kuřecí vývar (bez tuku) a lák z nakládané zeleniny, kterou budeme používat. Nálev by měl mít přiměřeně slanou a rozpoznatelně sladkokyselou chuť. Aby nám aspik nechyběl, uděláme jej ze dvou sáčků, ale jen 900 ml tekutiny (aby byla tužší). Necháme prochladnout, ovšem aspik musí zůstat tekutý.

3

Vybereme nádobu, do které budeme aspik nalévat. Volíme tvar, který má rovné nebo ještě lépe mírně kónické boky. Velmi vhodné jsou silikonové formy. Formu můžeme vyložit namočenou potravinářskou fólií usnadní to pak vyklápění. Silikonové nebo pružné formy nemusíme vykládat.

4

Na dno formy nalijeme asi centimetrovou vrstvu aspiku a necháme zatuhnout. Pak položíme první vrstvu, která bude po vyklopení nahoře a bude vidět. Tady je prostor k naší kreativitě. Z kyselé zeleniny, hrášku, plátků vajíčka můžeme vytvořit nějaký vzorek. Opatrně zalijeme, aby byly ozdoby úplně zakryty aspikem. Počkáme, až aspik při krajích zatuhne, a pak velice opatrně dáme na chladné místo ztuhnout skoro úplně

5

Další vrstva bude kuřecí maso. V pracovní misce je zalijeme trochou aspiku, přidáme mletý černý pepř, ochutnáme, zda maso nepotřebuje přisolit. Pak navršíme na ztuhlý aspik v misce, opatrně přilijeme tekutý aspik, aby bylo maso zcela potopené. Zase dáme ztuhnout. Na vrstvu masa poklademe francouzský salát nebo bramborový salát (asi 200 g), do něhož jsme zamíchali trochu aspiku. Urovnáme, zalijeme tekutým aspikem a lehce „hrkneme", aby zatekl mezi všechny části salátu. Dáme zatuhnout.

6

Poslední vrstvu bude tvořit samotný aspik, který bude po vyklopení tvořit dno výrobku. Pak necháme aspik ve chladu dokonale zatuhnout, ideálně do druhého dne. Vyklopíme na talíř nebo tác. Vidíme konečné dílo: ozdoby, které jsme pokládali inverzně na dno, jsou na povrchu. Hotový výrobek můžeme nějak povrchově pojednat – třeba nastříkat ochucenou majonézu, do které jsme přimíchali pár lžic aspiku a nechali nejdřív ztuhnout, případně dochucenou zakysanou smetanou.

7

Jestliže nám po dohotovení misky zbyl „materiál“, můžeme třeba dětem pro radost připravit aspikové kuřecí hříbečky. Do studenou vodou vylitého malého kónického hrnečku nebo do kónické likérové odlivky (typ „hospodský velký panák“) nalijeme aspik, přidáme maso. Necháme trochu ztuhnout, nasypeme hrášek, dolijeme aspik a necháme ztuhnout dokonale. Pak hrnečky na pár vteřin smočíme do horké vody a obsah vyklopíme.

8

Na talířek uděláme hnízdo ze salátu, uprostřed dobře zarovnáme, uložíme aspik hráškem dolů, na něj posadíme klobouček z půlky vajíčka. Dozdobíme majonézou, dochucenou smetanou (jestli ji děti jedí), paprikovým protlakem, kousky zeleniny… Při volbě talířku myslíme na to, kdo bude hříbek jíst, aby si s konzumací technicky poradil (pro děti asi větší talířek nebo plochou misku).

9

Ke kuřecímu aspiku podáme kousek citronu, aby si hosté případně dochutili. Můžeme nabídnout pečivo – řez veky, banketku (navštivte recept na domácí houstičky a banketky), slané sušenky (vyzkoušejte prověřený recept na slané sušenky). Aspik se jí opravdu jen na chuť.

Tipy
  • Jako zelenina se dobře hodí i nakládaný sladkokyselý květák.
  • Způsob aranžování surovin a přízdob je v článku pouze naznačen - tady je velký prostor pro kreativitu a výtvarné schopnosti kuchařky.
Varování
  • Protože jsme na přípravu aspiku použili částečně kuřecí vývar, rosol nebude úplně čirý, jako kdybychom vařili aspik jen z vody a koření. Kuřecí vývar ale dodá plnější "masovou chuť" (hlavně ve vrstvě kuřecího masa). Zákal není nijak fatální, uvádíme to jen proto, aby úplný začátečník neměl obavy, že někde udělal chybu.
  • Francouzský salát obsahuje alergeny – celer a žloutky.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (9 votes)