Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na výrobu domácích bylinkových sirupů | recepty

30. Prosinec 2023
Jak na výrobu domácích bylinkových sirupů | recepty

Bylinkové sirupy | recepty. Bylinkové sirupy jsou vhodné k užívání nejenom při nemoci, ale i ke slazení nápojů. Výroba je poměrně jednoduchá. Výhodou domácích sirupů je to, že známe jejich přesné složení. Bylinné čaje a sirupy jsou přirozenými léčivy, které bychom neměli používat dlouhodobě. Stejný druh bylinek bychom neměli konzumovat déle než 6 týdnů. Bylinky na sirupy sbíráme za slunečného počasí na čisté lokalitě, nejlépe okolo poledne, kdy mají nejsilnější vůni. Výběr bylinek je opravdu široký. Jak se říká, není bylina, která by na něco nebyla.

Co je potřeba

  • 500 g bylinek (fotografie z výroby sirupu z výhonků jedle, smrku a malinového listí)
  • 750 g cukru
  • 1 l vody
  • 2 celé bio citrony

Budete-li vařit sirup z výhonků smrku nebo jedle, dbejte na to, abyste je trhali z nejspodnějších pater stromu, nikdy ne z terminálu! Výhonky se sbírají do 5 cm.

Meduňka, máta, mateřídouška, levandule, kopřiva – sbírá se celá nať

Jitrocel – listy

Pampeliška, violka, růže – květy

1

Nasbíráme si bylinky, ze kterých budeme vyrábět sirup. Pokud máme květy pampelišek nebo černého bezu, neproplachujeme je, abychom zachovali v květech pyl. Případných broučků se zbavíme tak, že květy přikryjeme venku na slunci utěrkou. Broučci sami vylezou za světlem. Bylinky vložíme do hrnce, zalijeme 1,3 l studené vody a přidáme 2 bio citrony pokrájené na kousky i s jadýrky. Pecičky nám pomůžou při zahušťování sirupu, obsahují pektin. Směs 10 minut povaříme, odstavíme a dáme na 48 hodin na slunce.

2

Po 48 hodinách na slunci bylinky změní barvu. Přecedíme je přes bílé plátno a lehce vymačkáme. Zvážíme přecezenou a vymačkanou tekutinu. Přidáme cukr, může být i třtinový. Musíme ho přidat poměrně velké množství. Do sirupu nebudeme přidávat žádná konzervační činidla, cukr v dostatečné koncentraci je sám o sobě výborný konzervant. Na 1 kg šťávy potřebujeme 750 g cukru.

3

Sirup s cukrem dáme do velkého nízkého kastrolu se silným dnem a zahříváme. Nevaříme na silném plameni, sirup necháme probublávat do zhoustnutí. Doba varu záleží na tom, jak velkou nádobu máte, čím větší plocha, tím rychlejší odpar. Kdo si chce se sirupem obzvlášť pohrát, doporučuje se postup, při kterém se tekutina přivede k varu, nechá vychladnout a znovu dokola až jsme spokojeni s výslednou hustotou.

4

Hotový sirup má barvu podle bylinek, kopřivový je načervenalý, fialkový lehce fialový, pampeliškový dožluta. Med z malinového listí a výhonků je krásně červený. Záleží na tom, abychom udržovali var při co nejnižší teplotě, aby nám cukr nezačal karamelizovat. Sirup by mohl být nahořklý a tmavý. I když se nám to stane, nezoufáme. Je to výborné třeba na polití zmrzliny nebo do čaje.

5

Tímto postupem si můžeme udělat sirup z jakékoliv bylinky. Velmi chutný je mátový, kopřivový, pampeliškový, lipový, mateřídouškový, ale i kombinace bylinek. U nás se osvědčila kombinace květů černého bezu a jahod. V jedné restauraci na Rokycansku si vyrábějí levandulový s medem, který je velmi lahodný. Vyrábíme-li sirup z meduňky, svaříme si zvlášť cukerný roztok dohusta a pak přidáme výluh z meduňky. Meduňka se nesmí vařit, přišla by o svoji jedinečnou vůni.

6

Hotový uvařený sirup naplníme do lahví a pro jistotu můžeme sterilovat. Litrovým lahvím stačí 15 minut při 80 stupních. Uchováváme v místnosti za stálé teploty (nejlépe ve sklepě nebo ve spíži).

Tipy

Zkuste si připravit sirup z plátků šípkové růže a jahodového listí. Množství bylinek je orientační, můžete klidně zkusit i větší množství pro silnější koncentraci. Jestliže dodržíte poměr cukru a vody, nemůžete nic zkazit. (1 : 0,75)

Varování

  • Dětem se sirupy radí podávat až od jednoho roku. Pozor si musí dávat alergici.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na chřipku | rady
Jak na chřipku | rady
Jak na chřipku | rady. Chřipka je nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Rozhodně bychom ji neměli podceňovat. Poznáme ji podle v…
Jak využít mateřídoušku | rady a tipy
Jak využít mateřídoušku | rady a tipy
Jak využít mateřídoušku | rady a tipy. Mateřídouška obecná je vytrvalá léčivá a příjemně aromatická bylinka, jež je známá především pro své…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.