Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat rebarboru – 3 nové způsoby | nejlepší recepty

Jak zpracovat rebarboru – 3 nové způsoby | nejlepší  recepty

Rebarbora – krásná rostlina s dekorativními květy je ozdobou každé zahrádky. Kuchyňsky zpracovat se dají její silné řapíky, ostatní části rostliny jsou jedovaté. Řapíky mohou být zelené nebo v různých odstínech červené barvy, přičemž barva nemá žádný vliv na chuť. Rebarbora je zelenina, ale v receptech ji používáme jako ovoce. Nejvyhlášenější jsou recepty na rebarborové koláče,  neodmyslitelně patřící k jaru, kterých (ty nejlepší) máme několik i na našich stránkách. Dnes vám chceme poradit, jak z rebarbory udělat i něco nového, jiného a netradičního. Návody najdete v článku. 

Rebarbora je klasika venkovské zahrady. Rostlina zdobí svým mohutným růstem, velkými listy a zajímavým květenstvím. Celá rostlina je jedovatá, jedinou jedlou částí jsou listové řapíky (stonky). Rebarbora obsahuje toxiny, včetně (asi ve spojení s ní nejznámější) kyseliny šťavelové. Pokud máte na zahradě dostatek místa, vysaďte si ji pro krásu i užitek.

Jak na to: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-rebarboru.html

Kdysi se doporučovalo sklízet rebarboru jen do konce června, později, při vyšších venkovních teplotách má obsahovat větší množství škodlivé kyseliny šťavelové. Pravda to je, ale hromadí se v listech, které se odstraňují a nejedí se. Množství ve stoncích je nedostatečné na to, aby mělo toxický účinek. Rebarbora sklízená v létě není tak křehká je tužší, a proto ji raději sklízejte na jaře, chcete-li si opravdu pochutnat.

Po polovině léta už raději na rostlině ponechejte listy, aby načerpala dostatek energie pro růst v příštím roce.

Abyste zmírnili účinky kyseliny šťavelové, doporučuje se k jídlu přidávat např tvaroh, jogurt (potraviny s vápníkem).

Koláč s rebarborou si můžete upéct podle receptu zde.

Jak rebarboru připravit ke kuchyňskému zpracování

Rebarboru očistěte, odstraňte listy a vyhoďte je do kompostu, jsou jedovaté a k ničemu se nehodí. Řapíky oloupejte, některé recepty uvádějí, že to není třeba, ale podle mého názoru je to lepší. Nakrájejte na špalíčky a dále použijte podle receptu na připravovaný pokrm.

Rebarboru můžete v chladničce uchovat několik dnů. Neodstraňujte listy, pomohou řapíky udržet svěží.

Rebarboru můžete i zmrazit. Nakrájejte ji na špalíčky (oloupanou) a uzavřete v uzavíratelné nádobě nebo plastovém sáčku.

rebarborové řapíky nakrájené na špalíčky

Domácí rebarborová BBQ omáčka

Co je potřeba:

  • 100 g rebarbory
  • 50 ml vody
  • ½ hrnku kečupu
  • 1 lžička sušeného cibulového prášku
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ¼ hrnku javorového sirupu (cukru) i víc, podle chuti
  • ¼ lžičky soli
  • 1/4 lžičky chilli

Postup:

  1. Nakrájenou rebarboru a vodu vařte do měkka asi 10 minut. Nechte vystydnout.
  2. Rebarboru rozmixujte na kaši.
  3. Smíchejte s ostatními ingrediencemi.

Uchovávejte v chladu. Vydrží 1–2 týdny.

Hodí se ke grilovanému vepřovému nebo kuřecímu masu.

 

Tip: zmrazte si rebarborové pyré, abyste si mohli omáčku připravit i mimo sezónu rebarbory.

 

 

Domácí rebarborová BBQ omáčka

Kimchi z rebarbory

Co je potřeba:

Postup: 

  1. Rebarborové řapíky sloupněte a pokrájejte na zhruba půlcentimetrové špalíky.
  2. Přidejte sůl, trochu jarní cibulky, šťávu z pomeranče a jemně strouhanou kůru z poloviny plodu.
  3. Z chilli, česneku, zázvoru a cibulových semínek utřete pastu.
  4. Pastu důkladně promíchejte s připraveným základem.
  5. Rozdělte do sklenic a upěchujte, aby tekutina vystoupila na povrch (vše musí být ponořené).
  6. Položte víčko, ale neutahujte, směs začne fermentovat a protože by mohla tekutina přetéci, postavte sklenice na podšálek.
  7. Za několik dní můžete konzumovat, ochutnat můžete už za pár hodin.
Kimchi z rebarbory

Rebarborový džem s květy černého bezu

Co je potřeba:

  • 400 g rebarbory
  • 4 velká květenství černého bezu
  • 250 g cukru
  • 1 citron
  •  10 g pektinu + 100 g cukru

Postup:

  1. Rebarborové řapíky nakrájejte na špalíky.
  2. Promíchejte je s citronovou šťávou, květy černého bezu a cukrem
  3. Zakryjte a nechte přes noc macerovat.
  4. Druhý den povařte, dokud se všechen cukr dokonale nerozpustí a rebarbora nebude „na skus“.
  5. Přidejte pektin s promíchaným cukrem a povařte 5 minut.
  6. Naplňte do sklenic a zavařte 20 minut při 80 °C nebo uchovávejte v chladničce.

Tip: Hodí se k namazání na toasty, do smoothies nebo jako příloha ke grilovaným sýrům.

Další recept na výborný džem: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-rebarborovy-dzem-se-zazvorem-malinami-recept.html

 

Rebarborový džem s květy černého bezu

Tipy

Můžete vyzkoušet (pokud máte odvahu) starý recept na zesvětlení vlasů. 3–4 lžíce sušeného kořene rebarbory (1/2 šálku čerstvého) nakrájejte a 20 minut povařte zakryté v nerezovém hrnci (nevdechujte páru). Odvar nechte přes noc louhovat, sceďte. Umyjte si vlasy jako obvykle, nalijte rebarborovou vodu, tekutinu zachyťte a 3× opakujte. Vlasy neoplachujte a nechte volně na vzduchu uschnout.

Raději vyzkoušejte na pramínku vlasů, než si obarvíte celou hlavu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.