Jak na dýni v kuchyni | recepty

Recepty z dýně - dýně hokaido recepty. Dýně je na našich talířích velmi opomíjenou zeleninou. A je to škoda, protože její příprava je nenáročná a dužina dýně s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek zasytí i náročnějšího jedlíka. Nabízím vám několik vyzkoušených receptů z dýně na chutná a zdravá dýňová jídla. Co takhle dýňový koláč, dýňovou polévku, dýňové rizoto nebo recept na dýňovou buchtu?

4.4
Průměr: 4.4 (5x)
Váš hlas: Není
Lehké
1 - 1000 Kč
30 minut a více

Co je potřeba

dýně
tyto recepty z dýně

1

Dýně v kuchyni - recepty z dýně

Dýni na talíři ocení milovníci rychlých a zdravých receptů, ale také sportovci, dietáři, děti nebo těhotné ženy. Nasládlá dužina dýně je totiž velmi snadno stravitelná. Obsahuje téměř 90% vody a z potřebných živin tu najdete například: vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a betakarotén. Pomáhá mimo jiné posilovat imunitní systém a prospívá zdraví srdce a cév.

Kromě dužiny se v kuchyni používá i dýňový olej a oloupaná semínka.

2

Pečená dýně | recept
Nejjednodušším dýňovým receptem je určitě pečená dýně. Potřebujete:
500 g dýně
2 stroužky česneku
4 lžíce sojové omáčky
½ lžičky papriky (sladké nebo pálivé)
1 špetka soli
8 lžic olivového oleje
Dýni rozkrájíme na měsíčky a vydlabeme semínka. Položíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Připravíme si marinádu smícháním prolisovaného česneku a ostatních surovin. Dýni důkladně potřeme a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Trvá to asi půl hodiny a během této doby ještě několikrát důkladně pomažeme marinádou. Dýně musí být měkká, snadno vykrojitelná lžičkou. Používáme jako přílohu k masu, nebo jíme s bílým pečivem.

Jak na dýni v kuchyni | recepty

3

Dýňová polévka | recept
Velmi jednoduchá varianta dýňové polévky, která určitě stojí za vyzkoušení. Potřebujeme:
800 g dýně
4 lžíce olivového oleje
1 cibuli
1 l zeleninového vývaru (výborný je třeba z brokolice)
1 lžička kari koření
1 špetka soli
Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dýni omyjeme, oloupeme a pokrájíme na kostky velikosti sousta. Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibulku. Pak přidáme nakrájenou dýni, několikrát okulíme a ihned přilijeme teplý vývar. Necháme 20 minut vařit. Když je dýně měkká, dochutíme kari kořením a solí a dohladka rozmixujeme. Na talíři můžeme dýňovou polévku dozdobit zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

Jak na dýni v kuchyni | recepty

4

Dýňové rizoto | recept
Dýňové rizoto - rychlovka inspirovaná středomořím. Místo parmazánu můžete použít i eidam, ale není to ono.
400 g rýže
100 g dýňové dužiny
80 g másla
100 g parmazánu
1 cibule
500 ml masového vývaru
špetka soli a pepře
zelená petrželka

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte polovinu másla a cibuli na něm usmažte dozlatova. Mezitím nakrájejte dýni na tenké nudličky a přidejte k cibuli. Krátce opečte. Poté přilijte vývar a osolte a opepřete. Přisype rýži. Vařte 10-14 minut na mírném ohni. Když je rýže měkká, přidejte zbytek másla, nastrouhaný parmazán a najemno nasekanou petrželku. Nechte pod pokličkou několik minut odstát, aby se chutě dobře promíchaly a dýňové rizoto podávejte.

5

Dýňová buchta | recept
Dýňová buchta? Jednoduchý a vděčný zákusek. Trochu připomíná sladká jídla z mrkve, ale má výraznější aroma.

350 g hladké mouky
600 g dýně
160 g cukru
2 vejce
60 g másla
180 g rozinek
1 balíček vanilkového cukru
½ balíčku prášku do pečiva
Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Vložte do pekáčku vytřeného máslem a pečte ve středně rozpálené troubě asi 15 minut. Rozinky zalijte horkou vodou.
Mezitím vymíchejte vejce s cukrem do pěny a přidejte rozehřáté máslo a opět důkladně vymíchejte. Upečenou dýni vhoďte spolu se scezenými rozinkami do mixéru a rozmixujte dohladka. Vlijte k vaječné směsi, přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a opravdu důkladně promíchejte.
Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 180°C 20-30 minut. Hotový dýňový koláč je na povrchu lesklý.

Jak na dýni v kuchyni | recepty

6

Sladké dýňové zelí | recept
Dýňové zelí, to je výborná příloha k jakémukoliv masu. Určitě vyzkoušejte třeba do klasického vepřo-knedlo-zela.
800 g dýně
1 cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce cukru
Špetka soli a pepře
1 lžíce octa
2 lžíce hladké mouky
Dýni očistěte, vydlabejte semena a nastrouhejte na hrubém struhadle. Na oleji zpěňte cibulku. Poté přisypte dýni a na středním plameni duste asi 5 minut. Přisypte cukr a ochuťte octem, solí a pepřem. Zahustěte hladkou moukou a nechte pod pokličkou na mírném plameni dojít dalších 5 minut. Ihned podávejte.

Tipy

Pokud vám zbude trochu dýně, můžete ji bez obav sníst i syrovou. Výborná je např. nastrouhaná najemno na pečivu s máslem.

Máte další nápady a recepty z dýně? Pošlete je nám!

Komentáře

Přidat komentář

Obsah tohoto pole je skrytý a nebude veřejně zobrazen.
 
 Jak poznat u feny falešnou březost
Falešná březost zvaná též pseudogravidita je zákeřná nemoc vyvolaná změnou hladiny hormonů během hárání feny. Zatímco v...
 Jak pěstovat levandule
Pěstování levandule se vyplatí. Svými fialovými, modrými, růžovými nebo bílými květy krásně ozdobí a provoní naši...
 Jak se zbavit tvrdé vody
Tvrdá voda je voda s vysokým obsahem minerálů. Jsou to zejména ionty vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+). Přesná tvrdost...

Emailový zpravodaj

Přihlaste se k emailovému zpravodaji JakTak.cz. Pravidelně dostanete nejlepší a nejčtenější, návody a postupy přímo do Vaši emailové schránky.