Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na mimořádně jemný a vláčný zákusek z pařížského těsta a smetanově tvarohové nádivky z bílé čokolády

Jak na mimořádně jemný a vláčný zákusek z pařížského těsta a smetanově tvarohové nádivky z bílé čokolády

Mimořádně jemný a vláčný zákusek, ve kterém se sladká bílá čokoláda přidaná do smetanově tvarohové nádivky dokonale snoubí s těstem obohaceným pařížskou šlehačkou. Po upečení, nakrájení a ochutnání uvidíte, že se opravdu jedná o zákusek zcela mimořádný. Tedy nejen jemný a vláčný, ale současně i velmi atraktivní.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím si dopřejete zákusek upečený na plechu velikém 30×40 cm

Na jemné a vláčné pařížské těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 165 g másla
  • 1 vajíčko
  • 200 ml pařížské šlehačky

Na jemnou a vláčnou smetanově tvarohovou nádivku:

  • 250 g měkkého tvarohu v alobalu (kostka)
  • 125 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g čerstvého smetanového sýru
  • 150 g bílé čokolády
  • 60 g moučkového cukru
  • 4 vajíčka (oddělené bílky a žloutky)
1

Jemnost a vláčnost máslovému těstu dodá zejména lahodná pařížská šlehačka, kterou ale do těsta přidejte až po částečném propracování mouky, cukru, změklého másla a vajíčka na závěr. Společně pak vše zpracujte do tvárného měkkého těsta.

Pařížské těsto pak vyválejte či pomoučenými dlaněmi urovnejte do plechu vyloženého pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby, kde při teplotě 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C) 15 minut předpékejte.

vypracování pařížského těsta
předpečení pařížského těsta
2

V mezidobí v míse do hladka vymíchejte oba druhy tvarohu s čerstvým smetanovým sýrem a žloutky.

vymíchání jemného základu smetanově tvarohové nádivky
3

Vymíchaný smetanově jemný tvarohový základ pak oslaďte cukrem a doplňte sladkou bílou čokoládou nastrouhanou najemno.

oslazení jemné, smetanově tvarohové nádivky cukrem a bílou čokoládou
4

Na závěr smetanově tvarohovou nádivku provzdušněte vyšlehaným sněhem z bílků. Sníh z bílků přitom vmíchávejte jemně a pomalu.

provzdušnění nádivky ušlehaným sněhem z bílků
5

V tuto chvíli již předpečené pařížské těsto z trouby vyjměte, nechejte 5 minut chladnout a poté na něj v hojné vrstvě naneste smetanově tvarohovou nádivku z bílé čokolády. Následně vložte zpět do trouby a při 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) přibližně 45 minut dopékejte až povrch nádivky lehce zezlátne.

Po vychladnutí, proležení a patřičném zvláčnění upečený koláč nakrájením na menší dílky proměňte v mimořádně vzhledný, jemný a vláčný zákusek.

dokončení zákusku

Tipy

  • Mimořádně vkusného a honosného zákusku z pařížského těsta dosáhnete přidáním další vrstvy, a to čokoládové ganache na povrch jemné, smetanově tvarohové nádivky.

Čokoládovou ganache připravíte velice snadno pouhým ohřátím smetany ke šlehání v rendlíku, a to až téměř k bodu varu, kdy poté rendlík s horkou smetanou odstavíte z plotny a vmícháte do ní na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu či čokoládu na vaření.  Po rozpuštění čokolády směs zlehka promíchejte metličkou a nechejte chladnout. Jakmile začne ganache vláčnět a tuhnout, rozetřete ji na povrch již zchladlé smetanově tvarohové nádivky. Před krájením nechejte vychladit v lednici, kde čokoládová ganache náležitě zatuhne.

(poměr smetany ke šlehání a čokolády je: 100 ml smetany ku 100 g hořké čokolády či čokolády na vaření)

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.