Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně pěstovat salát | rady

Jak správně pěstovat salát | rady

Jak správně pěstovat salát | rady. Salát je jednoletá rostlina, která je vynikajícím doplňkem zeleninových salátů. Jak ho ale správně pěstovat? Má rád teplo, nebo mu svědčí spíše chlad? Existuje hned několik druhů této zeleniny: římský salát, který má dlouhé chutné listy svinuté do hlávky, polořímský salát, který má o něco kratší listy, hlávkový máslový salát, který se asi nejběžněji vyskytuje na našich zahrádkách, listové hlávky, které nevytvářejí hlávku, ale jdou spíše do květu, a nakonec ledové saláty. Co byste měli o salátech vědět, abyste je nezanedbali?

1

Teplotní podmínky

Salát má raději spíše chladnější podmínky, mezi 10 – 20 °C. Některé druhy salátu jsou odolné vůči teplu a mrazu, ale většina vyžaduje teplotu nižší, než je 25 °C, jinak špatně klíčí, předčasně kvetou a jejich listy hořknou.

2

Umístění salátu

Vybírejte otevřené polohy s úrodnou půdou, která bude zadržovat dlouho vodu. Nedoporučuje se pěstovat na stejném místě dva roky za sebou, a to kvůli chorobám. Pokud je počasí horké, můžete saláty umístit i do mírného stínu.

3

Období výsadby

Pokud chcete vysazovat saláty po celý rok, je dobré promyslet pořadí druhů salátů tak, aby v teplém prostředí byly vysazeny ty odrůdy, které mají rády teplo, a naopak v chladném prostředí ty, kterým nevadí zima. Např. koncem léta se vysévají zimní saláty, které přezimují ve volné půdě nebo v chráněném prostředí a sklízí se až na jaře. Obecně pro výsadbu platí, že pokud sejete v chladném klimatu, umístěte saláty do pařeniště nebo jiného krytého prostředí. V létě sázejte přímo na záhony.

4

Výsadba

Saláty se předpěstovávají v chráněném prostředí a když už mají 5 až 6 listů, můžete je přesadit na záhon. Musíte rostlinu ale varovat a do fólie udělat díru nebo otevírat častěji skleník či fóliovník. Menší druhy se vysazují asi tak 15 cm od sebe, větší druhy až 30 cm od sebe.

5

Pěstování v chráněném prostředí

Pro zvýšení kvality některých odrůd salátu nebo pro předpěstování salátu je vhodné nějaké krytí. Pokud předpěstováváte salát, vysázejte ho do krytého prostředí už brzy na jaře, abyste je mohli v pravý čas nasázet. Na výběr máte skleník, fóliovník, fólie, pařeniště, fóliové tunely nebo poklopy. Každý typ chráněného prostředí má své výhody a nevýhody, o tom více v článku Jak pěstovat zeleninu v zakrytém prostředí.

6

Sklizeň a skladování

Listový salát můžete sklízet už 7 týdnů po zasetí, u hlávkových salátů je to 10 – 11 týdnů, zatímco u římských salátů je to spíše 11–12 týdnů. Hlávkový máslový, římský i kadeřavý salát je nutné sklidit celý, jakmile vyroste do požadované velikosti. Skladují se v chladničce a je třeba je do několika dní sníst. Listové saláty se sklízejí jinak. Utrhnete si tolik, kolik potřebujete, protože se nedoporučuje je skladovat.

Autor: Nikita
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vysadit zeleninový záhon
Jak vysadit zeleninový záhon
Jak vysadit zeleninový záhon | rady a tipy. K práci na zeleninové zahrádce musí mít člověk vztah. Doma, pokud je člověk zaměstnán, není čas na pěstová…
lilie nilská kalokvět
Jak pěstovat kalokvět | rady
Kalokvět – Agapanthus pochází z Jižní Afriky, kde je to velmi proměnlivý rod vytrvalých rostlin, s podobným vzhledem – krátký šupinatý zemní stonek, o…
Jak dále pěstovat bylinky ze supermarketu | bazalka
Jak dále pěstovat bylinky ze supermarketu
V supermarketech jsou běžně k dostání čerstvé vzrostlé bylinky v malých květináčích, které jsou určeny pro kuchyňské využití. Z takto zakoupených rost…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.