Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit nejlepší bramborový salát

bramborový salát na vánočním stole

Bramborový salát je oblíbený a velmi variabilní. Jeho různé podoby se objevují i v zahraničních kuchyních, existuje mnoho českých krajových receptů a v každé rodině se také připravuje jinak a s jinými přísadami. Jedna je však společná pro všechny typy salátů, a to jsou brambory. K nim se přidávají většinou vejce, cibule, sladkokyselé okurky, ocet, majonéza, ale třeba i jablka, uzenina, kopr, červený paprikový lusk a další. Velice často se můžete setkat s tím, že ostatní ingredience přehluší množstvím i chutí základní surovinu – brambory. Nejdůležitější pravidlo pro bramborový salát však říká, že brambory musejí v pokrmu dominovat.

V článku se dozvíte, jaké vybrat přísady, aby byl bramborový salát dokonalý a nabídneme několik receptů: klasický, staročeský, s Moravankou, vídeňský, lehký, hanácký a podle šéfkuchaře. 

Kdo a kde jako první připravil bramborový salát?

Odkud se bramborový salát rozšířil do mnoha zemí světa není zcela jasné. Podle nejrozšířenější teorie se recept přisuzuje ruskému kuchaři francouzsko-belgického původu Lucienu Olivierovi. Ten v 60. letech 19. století vytvořil recept (přísně tajný), který se ostatní kuchaři snažili napodobit. V průběhu času byly původní drahé suroviny nahrazovány levnějšími a dostupnějšími a salát Olivier (ruský salát) se rozšířil do ostatních zemí pod různými názvy – u nás je znám jako bramborový.

 

Bramborový salát může být podávaný teplý i studený. V některých částech Německa a také v Rakousku si pochutnávají na jeho teplé verzi, u nás známé jako vídeňský (rakouský) bramborový salát. V České republice, USA, severním Německu, Rusku, Polsku a ostatních zemích je běžně servírován chlazený.

Bramborový salát s majonézou a smažený kapr je český tradiční štědrovečerní pokrm. Po celý rok je oblíbeným chodem při oslavách, rychlou svačinou a nesmíme zapomenout na obložený chlebíček s nezbytným bramborovým salátem.

bramborový salát na talíři

Správný výběr ingrediencí – jistota úspěchu

Bramborový salát bude dokonalý, pokud vyberete ty nejvhodnější a nejlepší ingredience. Kdysi byly někde zveřejněny výsledky výzkumu (v ČR), co ve správném klasickém bramborovém salátu nesmí chybět. Nejvíce respondentů se shodlo na tom, že to jsou samozřejmě brambory a pak okurky, vejce, majonéza, mrkev. Na dalších místech se umístila cibule s hráškem a uzenina, která byla nejdiskutovanější přísadou. Okrajově se vyskytlo např. avokádo, pomeranč, zavináče aj.

 

Jak vybrat brambory na salát

Prodejci jsou povinni uvádět varný typ prodávaných hlíz. Rozeznáváme 3 základní typy:

  • varný tip A – salátové – z brambor takto označených bude salát nejlepší, hlízy po uvaření zůstávají pevné a tuhé
  • varný typ B – univerzální
  • varný typ C – na kaše, bramborová těsta, bramboráky

Chutný bramborový salát připravíte i z brambor s červenou slupkou, i zde záleží na varném tipu.

Nové brambory se nerozlišují typem, ale jsou nejblíže varnému typu A svojí pevnější dužinou.

Brambory na salát uvařte ve slupce nejlépe den předem.

Ostatní nejpoužívanější součásti bramborového salátu

  • kořenová zelenina (vařená mrkev, celer petržel)
  • cibule krátce spařená vroucí vodou nakrájená na drobné kostičky (nebude pak nadýmat)
  • sterilované okurky a hrášek
  • natvrdo uvařená vejce
  • majonéza (domácí, koupená i light verze)
  • ocet
  • sůl

Pro hezký vzhled salátu se snažte všechny přísady nakrájet stejně velké.

Salát okořeňte podle vlastní chuti, přidat můžete i jakokoli bylinku, hořčici, křen – zkrátka to, na co jste zvyklí. Bramborový salát je skvělý i bez majonézy, jen s bílým jogurtem nebo olejem. 

 

 

zelenina a vejce na přípravu bramborového salátu

Bramborový salát z hlediska výživy

Bramborový salát slouží jako „strašák“ ve většině článků o vánočním přejídání a s ním spojenými nadbytečnými kilogramy. Ale pokud majonézu nahradíte olejem, bílým jogurtem či troškou zakysané smetany a vynecháte uzeninu, salát bude hned lehčí a o něco méně kalorický.

 

Jestliže se celý rok těšíte na „pravý salát se vším všudy“, tak se nestresujte a jednou za rok si pochutnejte bez výčitek. Dejte si na talíř rozumnou porci, nemusíte přece sníst půl kila na posezení.

Existuje rčení, které říká, že: „Problém není v tom, co sníte mezi Štědrým dnem a Silvestrem, ale v tom, co sníte mezi Silvestrem a Štědrým dnem.

bramborový salát nakrájené ingredience

Výběr osvědčených receptů z našeho webu

Na závěr jsme pro vás připravili články s recepty na několik různých bramborových salátů, kterými se můžete inspirovat.

  1. Vídeňský bramborový salát se vám bude zdát na první pohled velmi chudý. Skládá se jen z brambor, cibule a zálivky.
  2. Bramborový salát podle norem – následující recept na bramborový salát je přepisem českých cechovních norem pro jeho výrobu.
  3. Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha – připravte si lehký bramborový salát na štědrovečerní večeři.
  4. Rychlý bramborový salát s Moravankou – vyzkoušený a jednoduchý. Nejvíce se mi osvědčil na obložené chlebíčky.
  5. Staročeský bramborový salát  – tradiční bramborový salát našich babiček. Podle původní receptury  Marie Janků-Sandtnerové.
  6. Zdravý a lehký bramborový salát – zkuste si ho připravit podle receptu Jany F.
  7. Hanácký bramborový salát – recept na Hanácký salát je z mé sbírky receptů.
bramborový salát s plátky vařených vajec
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.