jaktak.cz

Jak využít cuketu v kuchyni

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít cuketu v kuchyni | 16 receptů jak zpracovat a využít v kuchyni cuketu. Možná již také máte svoji zahrádku a sklep plné různě velikých plodů cukety. Pokud si už nevíte rady s tím, jak je zpracovat, máme pro Vás několik tipů. Jak cuketu využít v kuchyni, si můžete přečíst v následujících odstavcích. Jistě si vyberete.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Mladé menší cukety můžete bez loupání přidat do salátu nebo plnit a zapékat třeba s kuřecím či mletým masem, žampiony, zeleninou, sýrem, tofu, olivami a mnoha dalšími ingrediencemi. Mladé cuketky skvěle chutnají také v rizotu, na pizze či připravené na grilu. Cuketu je možné také nakrájet na kousky či plátky a přidat je pod maso při dušení či pečení.

Recepty:

Jak připravit cuketovou frittatu

Jak připravit vepřové plátky s cuketou, jarní cibulkou a hrubozrnou hořčicí

Jak udělat cuketu plněnou mletým masem

Jak na plněnou zapečenou cuketu

Krok 2

Středně velké cukety můžete použít k výrobě cuketových nudlí, které poslouží jako lehká příloha při redukční dietě, neobsahují totiž téměř žádné kalorie. Středně velké plody se hodí také k přípravě cuketové polévky.

Recepty:

Jak udělat cuketové špagety s rajčaty a tuňákem

Jak uvařit krémovou cuketovou polévku

Jak udělat cuketovou polévku

Jak připravit krůtí guláš s cuketovými noky

Krok 3

Oloupané a „vypocené“ starší a velké cukety se dají využít při přípravě "bramboráků", nákypů, karbanátků, cuketových placek, čalamád a zeleninových omáček, nejrůznějších cuketových moučníků (např. perníku, bábovky, koláče, apod.). Z přerostlé cukety připravíte také skvělé řízky, stačí jednotlivé plátky (oloupané a zbavené semínek) obalit v trojobalu nebo těstíčku a osmažit ve vysoké vrstvě tuku. Chuť řízků zvýrazníte prolisovaným česnekem. Strouhanou větší cuketou můžete nahradit zelí a uvařit si skvělou přílohu k pečenému masu a knedlíkům.

Recepty:

Jak na cuketovou čalamádu

Jak udělat cuketový bramborák

Jak uvařit rychlou omáčku z cukety

Jak zavařit cuketu na kyselo

Jak upéct slaný cuketový koláč ze špaldové mouky

Jak na zdravou koprovku s cuketou

 

Krok 4

V neposlední řadě si určitě zkuste připravit cuketovou pomazánku na topinky, kterou můžete zavařit a uchovat si ji tak i na zimu. Na olivovém oleji osmažíme cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu a pokrájená rajčata. Vše podusíme, rozmixujeme ponorným mixérem a ochutíme solí, pepřem, chilli, čestvými či sušenými bylinkami a prolisovaným česnekem. 

Recepty:

Jak připravit cuketovou směs na topinky

Jak připravit pomazánku z pečené cukety

V kuchyni najdou uplatnění i cuketové květy, které se dají naplnit sýrem a dalšími náplněmi, obalit v těstíčku a osmažit, případně zapékat, grilovat či přidávat do omáček.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cuketu-v-kuchyni.html